Εντεκα νεκροί από έφοδο Ταλιμπάν στην Τζαλαλαμπάντ

Εντεκα νεκροί από έφοδο Ταλιμπάν στην Τζαλαλαμπάντ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Εντεκα άνθρωποι, δέκα αστυνομικοί και ένας πολίτης, σκοτώθηκαν χθες σε συντονισμένη επίθεση Ταλιμπάν στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, κοντά στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν. Λίγες ώρες αργότερα, τρεις Ταλιμπάν πραγματοποίησαν αποτυχημένη επίθεση στο πολυτελές ξενοδοχείο Σερένα της Καμπούλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Οι τρεις επιτιθέμενοι εξοντώθηκαν από τα πυρά των φρουρών.

Οι παράτολμες επιθέσεις των ισλαμιστών ανταρτών σημειώνονται τρεις εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές της 5ης Απριλίου, που θα αναδείξουν επίσης τα νέα περιφερειακά συμβούλια του Αφγανιστάν. Οι εκλογές θα οδηγήσουν στην πρώτη δημοκρατική μετάβαση εξουσίας, μετά την αμερικανική εισβολή του 2001.

Στην επίθεση στην Τζαλαλαμπάντ, βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά στο αυτοκίνητό του, λίγο πριν από το ξημέρωμα, έξω από αστυνομικό τμήμα. Το τμήμα γειτνιάζει με την επίσημη κατοικία του κυβερνήτη της επαρχίας Νανγκαρχάρ, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Τζαλαλαμπάντ.

Αμέσως μετά, έξι ένοπλοι επιτέθηκαν κατά του αστυνομικού τμήματος, στο οποίο εισέβαλαν ενώ συνεργοί τους πυροδοτούσαν ακόμη δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς, ένα σε μηχανοκίνητο τρίκυκλο ρικσά και ένα σε πάγκο πλανόδιου οπωροπώλη. Η ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε διήρκεσε τέσσερις ολόκληρες ώρες, με τους Αφγανούς αστυνομικούς να πραγματοποιούν έξοδο από το πολιορκημένο τμήμα τους, για να κυνηγήσουν  τους  Ταλιμπάν στους δρόμους  της  Τζαλαλαμπάντ. Ολοι οι  επτά  επιτιθέμενοι  σκοτώθηκαν από τα πυρά της αστυνομίας.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε χθες ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ, υποστηρίζοντας όμως ότι οι νεκροί αστυνομικοί ήταν τριάντα και ότι όλοι οι επιτιθέμενοι φορούσαν εκρηκτικά γιλέκα. Οι Ταλιμπάν έχουν πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις στην Τζαλαλαμπάντ και σε άλλες πόλεις στα ανατολικά της χώρας, όπου διαθέτουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη.

Στο μεταξύ, τις ανησυχίες της για τις αθρόες αποφυλακίσεις υπόπτων τρομοκρατών από τις φυλακές του Αφγανιστάν εξέφρασε χθες η βρετανική πρεσβεία στην Καμπούλ, λίγες ώρες μετά την αποφυλάκιση δεκάδων φυλακισμένων από το κέντρο κράτησης της επαρχίας Παρουάν. Σαράντα από αυτούς είχαν συλληφθεί από βρετανικές δυνάμεις στην επαρχία Χελμάντ, στα νότια της χώρας.

Ο εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας, ταγματάρχης Τιμ Τζέιμς, είπε χθες ότι η Βρετανία «διαφωνεί με τις αποφυλακίσεις», αλλά οφείλει «να σεβαστεί την απόφαση αυτή της αφγανικής κυβέρνησης».

Στο μεταξύ, την πρώτη του προεκλογική εμφάνιση πραγματοποίησε χθες ο εκλεκτός υποψήφιος της ιστορικής ηγεσίας των Μουτζαχεντίν, που πολέμησαν τους Σοβιετικούς εισβολείς τη δεκαετία του 1980, Αμπντουλά Αμπντουλά.

Ο Τατζίκος πολέμαρχος είχε ηττηθεί από τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι στις εκλογές του 2009, ενώ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε δεύτερο γύρο, καταγγέλλοντας ευρεία νοθεία υπέρ του Καρζάι, μέλους της πλειοψηφούσας εθνότητας των Παστούν. Σε μία προσπάθεια να εγγυηθεί ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι έγκυρο, ο Αμπντουλά είπε ότι θα αναπτύξει δίκτυο εκλογικών αντιπροσώπων και παρατηρητών. Οι εκλογικές αρχές έχουν ήδη λάβει 5.000 αιτήσεις επιθεωρητών από τον πρώην πολέμαρχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή