Αναζητούν το Boeing με κάθε τρόπο

Αναζητούν το Boeing με κάθε τρόπο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς κανένα αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε και η χθεσινή, δεύτερη ημέρα ερευνών στην περιοχή του Νότιου Ινδικού Ωκεανού, όπου εικάζεται ότι μπορεί να έπεσε το Boeing 777 της Malaysia Airlines. Πριν από μερικές ημέρες εντοπίστηκαν από δορυφόρο στην περιοχή δύο αντικείμενα τα οποία πιθανολογείται ότι είναι συντρίμμια του αεροσκάφους. Ωστόσο, όπως επισήμανε και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αυστραλίας Ουόρεν Τρας, δεν αποκλείεται τα αντικείμενα αυτά να έχουν ήδη βυθιστεί. Αλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν παρασυρθεί από τα ρεύματα εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Η επιχείρηση έρευνας πρόκειται να συνεχιστεί από τα αυστραλιανά, νεοζηλανδικά και αμερικανικά αεροσκάφη P3-Orion, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ερευνήσουν την περιοχή και ιαπωνικά και κινεζικά πτητικά μέσα, ενώ πρόκειται να καταπλεύσουν εκεί και αρκετά σκάφη. Σ’ αυτή τη φάση η έρευνα θα πραγματοποιείται «διά γυμνού οφθαλμού» καθώς τα ραντάρ δεν εντόπισαν τίποτα.

Ο υπουργός Αμυνας και Μεταφορών της Μαλαισίας, Χισαμουντίν Χουσεΐν, επρόκειτο να ζητήσει από τον Αμερικανό ομόλογό του αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού που θα επιτρέψουν στα αεροπλάνα που ερευνούν την περιοχή να παραμένουν περισσότερες ώρες εκεί. Ταυτόχρονα, αεροσκάφη και πλοία ερεύνησαν μεθοδικά, για ακόμα μία φορά, τη Θάλασσα Ανταμάν, ανάμεσα σε Ταϊλάνδη και Ινδία, χωρίς να εντοπίσουν το παραμικρό, ενώ εξακολουθούν οι από αέρος έρευνες στο Λάος και άλλου.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ δήλωσε από την Παπούα-Νέα Γουινέα όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη ότι η περιοχή που ερευνάται είναι από τις πιο απομονωμένες στον κόσμο. Και πρόσθεσε: «Τα αντικείμενα που απεικονίζονται στις δορυφορικές φωτογραφίες μπορεί να είναι άσχετα με το αεροσκάφος, μπορεί να είναι εμπορευματοκιβώτια που έπεσαν από διερχόμενο πλοίο. Δεν γνωρίζουμε τι είναι, και το οφείλουμε στις οικογένειες των επιβατών, στους φίλους και τους αγαπημένους τους να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να λυθεί αυτός ο τρομερός γρίφος», κατέληξε ο Αυστραλός πρωθυπουργός που επικρίθηκε για τη θεωρούμενη από πολλούς πρόωρη ανακοίνωση εντοπισμού των αντικειμένων στη Βουλή, προτού διαπιστωθεί περί τίνος πρόκειται.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των ξένων δημοσιογράφων, ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας, Χισαμουντίν, τόνισε ότι οι έρευνες στην περιοχή του Νότιου Ινδικού Ωκεανού μπορεί να έχουν μεγάλη διάρκεια. Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι το αεροσκάφος που χάθηκε μετέφερε και φορτίο μπαταριών λιθίου, το οποίο θεωρείται επικίνδυνο, καθώς στο παρελθόν έχει προκαλέσει προβλήματα.

Κατά την πρώτη συνάντηση των συγγενών των επιβατών της πτήσης ΜΗ370 με Μαλαίσιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετικά φορτισμένη, με τους συγγενείς να φωνάζουν στους αξιωματούχους ότι οφείλαν να σηκωθούν από τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια των συστάσεων. «Χάσατε τόσο πολύ χρόνο», φώναξε οργισμένος με φωνή που έτρεμε ένας από τους συγγενείς. «Θέλαμε να σας δούμε τις πρώτες ημέρες, να απαλύνετε τον πόνο μας».

Παράλληλα με την έρευνα για το αεροσκάφος, συνεχίζονται και οι έρευνες που θα μπορούσαν να δείξουν την πιθανότητα εμπλοκής των δύο χειριστών της πτήσης ΜΗ370. Μάλιστα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αir Malaysia, Aχμάντ Ζαουχάρι Βάχια, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους που εξαφανίστηκε, Ζαχάριε Αχμάντ Σαχ, έκανε λίγα λεπτά πριν από την απογείωση τηλεφώνημα μέσα από το πιλοτήριο. Ολα τα στοιχεία έχουν παραδοθεί, προκειμένου να αναλυθούν, στην ομάδα που προσπαθεί να διαλευκάνει την πολύπλοκη υπόθεση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή