Μοχλός σύγκρουσης τα οδοφράγματα

Μοχλός σύγκρουσης τα οδοφράγματα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Δύο ακόμη θάνατοι, ενός οδοκαθαριστή που πυροβολήθηκε ενώ διέλυε οδόφραγμα και ενός στρατιώτη της εθνοφυλακής που είχε κληθεί να επιβάλει την τάξη, ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών από το ξέσπασμα των ταραχών στη Βενεζουέλα σε 31. Τα οδοφράγματα της αντιπολίτευσης έχουν αναδειχθεί σε καίριο μοχλό της σύγκρουσης και η μη συμμόρφωση δύο αντιπολιτευόμενων δημάρχων προς τις κυβερνητικές εντολές για διάλυσή τους οδήγησε τους δημάρχους στη φυλακή.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας καταδίκασε, την Τετάρτη, τον δήμαρχο του προαστίου Σαν Ντιέγκο στην πόλη Βαλένσια σε δεκάμηνη φυλάκιση για τη συνεχιζόμενη παρουσία οδοφραγμάτων στον δήμο του. Επίσης προχθές η κρατική ασφάλεια συνέλαβε τον δήμαρχο του Σαν Κριστόμπαλ, της πόλης που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συγκρούσεων. «Ο Μαδούρο ρίχνει λάδι στη φωτιά, αυτός και μόνον αυτός θα είναι υπεύθυνος για ό,τι επακολουθήσει», δήλωσε ο επικεφαλής της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες.

«Ο Ντανιέλ Καμπάγιος (ο δήμαρχος του Σαν Κριστόμπαλ) όχι απλώς σταμάτησε να εκτελεί τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με τον νόμο και το Σύνταγμα, αλλά και υποστήριξε την παράλογη βία που εξαπολύθηκε στην πόλη του Σαν Κριστόμπαλ», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Μιγκέλ Ροντρίγκες Τόρες. Την Τρίτη, ένοπλες ομάδες είχαν εισβάλει στο Πανεπιστήμιο του Σαν Κριστόμπαλ προξενώντας εκτεταμένες καταστροφές σε εργαστήρια, βιβλιοθήκη, υπολογιστές, γραφεία και πανεπιστημιακά λεωφορεία. Ο πρύτανης Βίλμερ Μόρον δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ότι «η ζημιά είναι τεράστια, δεν άφησαν τίποτα».

Την επομένη και αφού η κυβέρνηση είχε καταδικάσει με σκληρά λόγια την καταστροφή του πανεπιστημίου, εθνοφρουρός που φρουρούσε το κατεστραμμένο κτίριο έπεσε νεκρός από σφαίρα. Νεκρός έπεσε στο Καράκας και οδοκαθαριστής που συμμετείχε σε νυχτερινή επιχείρηση απομάκρυνσης οδοφράγματος.

«Φασιστικές ενέργειες»

Η κυβέρνηση Μαδούρο υποστηρίζει πως οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν στο Σαν Κριστόμπαλ στις 4 Φεβρουαρίου, αποτελούν «φασιστικές ενέργειες» και υπηρετούν στρατηγική αποσταθεροποίησης της χώρας για λογαριασμό των ΗΠΑ και της τοπικής ελίτ.

Οι διαδηλώσεις έχουν εξασθενήσει, αλλά οι συλλήψεις των δημάρχων έδωσαν αφορμή για οργάνωση νέων κινητοποιήσεων. Η βουλευτής της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο επρόκειτο να μιλήσει χθες για την κατάσταση στη Βενεζουέλα σε συνάντηση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην Ουάσιγκτον. Επειδή ο αντιπρόσωπος της Βενεζουέλας στον οργανισμό διορίζεται από την κυβέρνηση, ο Παναμάς προσέφερε τη θέση του στη Ματσάδο, ώστε να εκφράσει τις απόψεις της αντιπολίτευσης.

Την Τρίτη, η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας ξεκίνησε διαδικασία άρσης της ασυλίας της Ματσάδο, με την κατηγορία της υποκίνησης ταραχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή