Ανατροπή Μαδούρο από παραγκουπόλεις

Ανατροπή Μαδούρο από παραγκουπόλεις

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παραγκουπόλεις στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, ελάχιστα έχουν «βιώσει» τις βίαιες ταραχές των τελευταίων εβδομάδων, στη διάρκεια των οποίων συγκρούονται με σφοδρότητα αστυνομικοί και διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από τριάντα άτομα. Ωστόσο, οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στις φτωχογειτονιές του ανατολικού Καράκας ελπίζουν ότι θα ανατρέψουν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ειρηνικά, όχι μπλοκάροντας δρόμους και πυρπολώντας λάστιχα. Φιλοδοξούν να φτιάξουν πάρκα και δρόμους, δείχνοντας ότι η αντιπολίτευση μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα για τις φτωχογειτονιές από ό,τι οι κυβερνώντες σοσιαλιστές. Για παράδειγμα, στην παραγκούπολη Πετάρε με τα σπίτια από κόκκινα τούβλα και τις ταπεινές καλύβες, πάλαι ποτέ προπύργιο του τεθνεώτος σοσιαλιστή ηγέτη Ούγκο Τσάβες, η αντιπολίτευση διατείνεται πως οι διαδηλωτές που πετούν πέτρες έχουν χάσει το νόημα της διαμαρτυρίας.

«Δεν θέλουμε βία ή μπλοκαρισμένους δρόμους. Δεν θα ξεφορτωθούμε έτσι αυτόν τον πρόεδρο», τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος Ζουνιόρ Παντόγια, ο οποίος εργάζεται στην Πετάρε για λογαριασμό του κόμματος της αντιπολίτευσης «Πρώτα Δικαιοσύνη». «Εχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη περισσότερων “τσαβίστας” από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Πώς; Εργαζόμενοι σκληρά. Αυτό είναι αποτελεσματικότερο από τις πορείες», συμπληρώνει.

Στην Πετάρε και σε άλλες παραγκουπόλεις, διάσπαρτες στους λόφους του Καράκας, πολλοί αντιμετωπίζουν τα επεισόδια ως αναβίωση των διαμαρτυριών που ξεκίνησαν πριν από δώδεκα χρόνια ως μία αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής του χαρισματικού Τσάβες, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι από καρκίνο. Η Πετάρε αποτελείται από εκατοντάδες γειτονιές, που περιλαμβάνουν τσίγκινες παράγκες έως και ταπεινά, πλην διακοσμημένα, σπίτια. Συνιστά ένα απτό παράδειγμα πώς η αντιπολίτευση μπορεί να χρησιμοποιήσει μια σαφή πολιτική για να αμφισβητήσει την κυβέρνηση ακόμη και σε φτωχογειτονιές.

Δήμαρχος της αντιπολίτευσης κέρδισε τον θώκο της περιοχής το 2008, εκμεταλλευόμενος τη δυσαρέσκεια για τον σοσιαλιστή προκάτοχό του και εδραίωσε την κυριαρχία του δίνοντας έμφαση στα προβλήματα των πενόμενων κοινοτήτων. Αυτό σηματοδότησε μια αλλαγή προσέγγισης για την αντιπολίτευση έπειτα από χρόνια προσπαθειών απομάκρυνσης του Τσάβες, μέσω ενός συγκεκαλυμμένου πραξικοπήματος, ενός δίμηνου αποκλεισμού της πετρελαϊκής βιομηχανίας και «δηλητηριωδών» επιθέσεων εναντίον του προέδρου και των υποστηρικτών του.

Πολλοί φτωχοί κάτοικοι της χώρας λένε ότι υποστηρίζουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις κατά του πληθωρισμού και των χρόνιων ελλείψεων καταναλωτικών αγαθών. Διατείνονται όμως ταυτόχρονα πως οι διαμαρτυρίες έχουν ενσωματωθεί στην καθημερινότητά τους και ελάχιστα αποδυναμώνουν τον Μαδούρο. Αντίθετα, οι ελλείψεις τροφίμων έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας των κλειστών δρόμων και των τεράστιων προβλημάτων στις συγκοινωνίες, που υπονομεύουν τη διανομή.

Για προδοσία

Στο μεταξύ, το Κογκρέσο της χώρας άρχισε δικαστική έρευνα εις βάρος της βουλευτού της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάντο, η οποία κατηγορείται μεταξύ άλλων για προδοσία σε σχέση με τη συμμετοχή της σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Η 46χρονη μηχανικός είναι από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, που είχαν ενεργό ρόλο στις αντικυβερνητικές πορείες. Το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα, που διαθέτει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, υπερψήφισε τη διενέργεια έρευνας εις βάρος της με κατηγορίες που κλιμακώνονται από την καταστροφή κτιρίων και βανδαλισμούς μέχρι την πρόκληση εμφυλίου πολέμου.

Οι κινητοποιήσεις έχουν αρχίσει, πάντως, να ανησυχούν και «υποψήφιους» τουρίστες στη χώρα και η εταιρεία Air Canada ανέστειλε τις πτήσεις προς τη Βενεζουέλα, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Η απόφαση εξόργισε την κυβέρνηση του Καράκας, με αποτέλεσμα ο υπουργός Μεταφορών της χώρας να ανακοινώσει τη διακοπή των εμπορικών σχέσεων με τη συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία. «Βάζουμε ένα τέλος στην εμπορική σχέση με την Air Canada έως ότου ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αποφασίσει διαφορετικά», τόνισε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή