Στους πολεμιστές του Χσιάν η Μισέλ Ομπάμα

Στους πολεμιστές του Χσιάν η Μισέλ Ομπάμα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Τον αρχαιολογικό χώρο που φιλοξενεί τους πολεμιστές από τερακότα του Χσιάν στην επαρχία Σαανχσί, επισκέφθηκε χθες η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, την τρίτη ημέρα της επίσκεψής της στην Κίνα.

Η κ. Ομπάμα, συνοδευόμενη από τις δύο της κόρες και τη μητέρα της, περιηγήθηκε την ανασκαφή και τους 8.000 πολεμιστές-συνοδούς του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, Τσιν Σι Χουάνγκ, από τον 3ο αιώνα π.Χ. Από εκεί, οι επίσημες προσκεκλημένες μετέβησαν στην παλιά πόλη του Χσιάν, για να περπατήσουν στα κυκλώπεια τείχη της δυναστείας των Μινγκ το 14ο αιώνα.

Η επίσκεψη της κ. Ομπάμα δεν έχει πολιτικό ή διπλωματικό χαρακτήρα, καθώς η πρώτη κυρία των ΗΠΑ είναι προσκεκλημένη της συζύγου του προέδρου Σι, Πενγκ Λιγουάν και έχει ως στόχο της την προώθηση των εκπαιδευτικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

Η πολιτική παρεισέφρησε, όμως, έστω και προσωρινά στο πρόγραμμα, όταν η κ. Ομπάμα αναφέρθηκε στην ελευθερία της έκφρασης, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει την Κίνα. «Σε ό,τι αφορά το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, της ανεξιθρησκείας και της ανοικτής πρόσβασης στην πληροφορία, θεωρούμε ότι είναι θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου στον πλανήτη. Πιστεύουμε ότι κάθε άνθρωπος αξίζει την ευκαιρία να αναπτύξει στο έπακρο τις ικανότητές του, όπως μπόρεσα να κάνω εγώ στις ΗΠΑ» είπε το Σάββατο η Μισέλ Ομπάμα, μιλώντας στο Stanford Center του πανεπιστημίου του Πεκίνου. Παρότι τα κρατικά μέσα ενημέρωσης απέφυγαν να μεταδώσουν τις δηλώσεις αυτές της κ. Ομπάμα, τα λόγια της κυκλοφόρησαν ευρέως στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την Κυριακή, καθώς η πομπή οχημάτων, που μετέφερε την κ. Ομπάμα και τους οικείους της, έφθανε στην πύλη της αμερικανικής πρεσβείας της κινεζικής πρωτεύουσας, δύο άνδρες άρχισαν να φωνάζουν έξω από το κτίριο της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής. Οι δύο άνδρες απομακρύνθηκαν άμεσα από ένστολους αστυνομικούς, χωρίς να γίνει γνωστό ποιο ήταν το αίτημά τους. Οι κινεζικές Αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, με αφορμή την επίσκεψη της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ.

Το απόγευμα της Κυριακής, η Μισέλ Ομπάμα και οι κόρες της περπάτησαν στο Σινικό Τείχος, στα βόρεια της πρωτεύουσας. Εκεί, οι πλανόδιοι πωλητές αναμνηστικών είχαν αποσύρει -ίσως κατόπιν «συστάσεων» από τις Αρχές, ίσως από ευγένεια- τα δημοφιλή μπλουζάκια, που απεικονίζουν τον Μπαράκ Ομπάμα να φορά καπελάκι του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Μαθητές, που συνάντησαν την κ. Ομπάμα το Σάββατο σε πρότυπο λύκειο του Πεκίνου, αλλά και χθες σε επίσκεψη της πρώτης κυρίας σε λύκειο της πόλης Τσενγκντού στη ΝΔ Κίνα, υπογράμμισαν την προσήνειά της. «Ηταν τόσο προσιτή» είπε ο 16χρονος μαθητής του πρότυπου λυκείου του Πεκίνου, Λου Γουχόνγκ, που έμαθε την πρώτη κυρία να γράφει με καλλιγραφικά κινεζικά ιδεογράμματα τη λέξη «αιωνιότητα».

Διθυραμβικά υπήρξαν επίσης τα σχόλια Κινέζων χρηστών του Διαδικτύου για τις ενδυματολογικές επιλογές της πάντα κομψής Μισέλ Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή