ΚΟΣΜΟΣ

Οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας “θα συνεχιστούν” δηλώνει ο Ομπάμα

oi-kyroseis-enantion-tis-moschas-amp-8220-tha-synechistoyn-amp-8221-dilonei-o-ompama-2014112

Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει νέες διεθνείς κυρώσεις αν δεν υποχωρήσει στο θέμα της Ουκρανίας, προειδοποίησε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
«Οι κυρώσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αν η Ρωσία δεν αλλάξει πορεία», δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

«Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα περάσει το κατώφλι της διπλωματίας», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Εξάλλου ο Ομπάμα χαιρέτισε τη μεγάλη οικονομική βοήθεια που θα προσφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα «μεγάλο βήμα προς τα εμπρός» και «ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο κόσμος είναι ενωμένος με την Ουκρανία».
Αυτή «η σημαντική βοήθεια θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της οικονομίας και θα απαντήσει μακροπρόθεσμα στις ανάγκες των Ουκρανών, διότι προσφέρει την προοπτική μας πραγματικής ανάπτυξης», εκτίμησε.

Στο μεταξύ η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα η απειλή για την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας να αρκέσει για να πείσει τη Μόσχα να αποφύγει μια κλιμάκωση στην Ουκρανία, όμως υπογράμμισε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει το βήμα αυτό, αν κριθεί αναγκαίο.

Η Μέρκελ έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ ρωτήθηκε αν οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να αντέξουν «το άλγος» που θα σημάνουν οι ενδεχόμενες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
«Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί», απάντησε, ενώ πρόσθεσε: «Η Ρωσία χρειάζεται συνάλλαγμα και εμπόριο (…) Γι’ αυτό το λόγο η Ρωσία έχει πολλά να χάνει και επίσης γι’ αυτό είμαι μάλλον ήρεμη».

Η καγκελάριος υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναθεωρήσει τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική της, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. «Θα υπάρξει μια νέα θεώρηση της ενεργειακής πολιτικής στο σύνολό της», δεσμεύθηκε η Μέρκελ, ενώ αναγνώρισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται πολύ από τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΜΠΕ