Στην Τουρκία, νέα διαρροή καίει το ΑΚΡ

Στην Τουρκία, νέα διαρροή καίει το ΑΚΡ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα μετά την πρωτοφανή προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να εμποδίσει την πρόσβαση των πολιτών στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ήρθε και η σειρά του… YouTube! Κάνοντας χρήση του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου που περιορίζει την ελευθερία πρόσβασης στο Διαδίκτυο, η κεντρική αρχή τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας αποφάσισε να μπλοκάρει προσωρινά το YouTube, φορτίζοντας ακόμη περισσότερο την πολιτική ατμόσφαιρα, στην τελική ευθεία για τις κρίσιμες τοπικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Η αφορμή για τη νέα παρέμβαση των Αρχών δόθηκε από μια εξαιρετικά σημαντική διαρροή ηχητικού ντοκουμέντου μέσω του YouTube. Αυτή τη φορά δεν επρόκειτο για τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου πρωθυπουργού ή ανθρώπων του στενού περιβάλλοντός του σχετική με το πολύκροτο σκάνδαλο των δωροδοκιών, αλλά για ένα εντελώς διαφορετικής φύσεως ζήτημα, που αφορά άμεσα τον ευαίσθητο τομέα της εθνικής ασφάλειας. Συγκεκριμένα, ανώνυμος χρήστης του YouTube «ανέβασε» ηχητικό ντοκουμέντο, προϊόν υποκλοπής ανωτάτου επιπέδου σύσκεψης κυβερνητικών και στρατιωτικών παραγόντων, με αντικείμενο πιθανή στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία. Σύμφωνα με την ίδια ανώνυμη πηγή, στην εν λόγω σύσκεψη έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης -πάντα σύμφωνα με το ηχητικό ντοκουμέντο, η αυθεντικότητα του οποίου δεν ήταν δυνατό να διαπιστωθεί- τέθηκε επί τάπητος το ενδεχόμενο τουρκικής επέμβασης για την υπεράσπιση του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το μνημείο βρίσκεται ανατολικά του Χαλεπίου και αποτελεί τουρκικό έδαφος, δυνάμει συμφωνίας που υπεγράφη από τη Γαλλία το 1921, όταν η σημερινή Συρία βρισκόταν υπό γαλλική κυριαρχία. Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν κάνουν λόγο για επέμβαση «εναντίον της Αλ Κάιντα» στη Συρία και υποστηρίζουν ότι «μπορούμε να αποσπάσουμε νομιμοποίηση» (για την εισβολή) «αρκεί να υπάρχει θέληση».

Η νέα διαρροή απειλεί να κοστίσει ακριβά στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, γιατί εμφανίζει την κυβέρνηση Ερντογάν να επιδίδεται σε κυνικά «πολεμικά παιχνίδια» με δικαιολογίες προσχηματικού χαρακτήρα, λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές. Και, δεύτερον, γιατί τίθεται το αυτονόητο ερώτημα πώς είναι δυνατόν να υπάρξει υποκλοπή μιας τόσο απόρρητης σύσκεψης για καίριο ζήτημα εθνικής ασφαλείας. O Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την υποκλοπή «αθλιότητα», ενώ ο Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για «κήρυξη πολέμου εναντίον της Τουρκίας», ενοχοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Εξάλλου, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζεται ότι ορισμένα τμήματα της ηχογράφησης είχαν αλλοιωθεί.

Στο μεταξύ, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων γνωστοποίησε χθες ότι η συριακή αεράμυνα «κλείδωσε» επί δυόμισι λεπτά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 που πετούσαν εντός του τουρκικού εναέριου χώρου, απειλώντας τα με κατάρριψη. Το περιστατικό συνέβη την Τετάρτη, λίγα 24ωρα μετά την κατάρριψη συριακού μαχητικού αεροσκάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών. Η Δαμασκός είχε κάνει λόγο για «βάναυση επίθεση», υποστηρίζοντας ότι το αεροπλάνο της βρισκόταν εντός του συριακού εναέριου χώρου και επιχειρούσε κατά αντικαθεστωτικών ανταρτών, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Μερίδα του αντιπολιτευόμενου Τύπου είχε χαρακτηρίσει την κατάρριψη του συριακού αεροσκάφους, όπως και τα σχέδια εισβολής με πρόσχημα τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, προσπάθεια συσπείρωσης των πολιτών γύρω από την κυβέρνηση ενόψει των εκλογών της 30ής Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή