Συνάντηση Πάπα – Ομπάμα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Συνάντηση μιας ώρας με τον Πάπα Φραγκίσκο είχε χθες στη Ρώμη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που χαρακτήρισε τον εαυτό του «μεγάλο θαυμαστή» του Ποντίφικα. Ο πρόεδρος Ομπάμα εμφανίσθηκε ιδιαίτερα άνετος με τον Πάπα, αστειευόμενος ενώπιον των δημοσιογράφων και θέτοντας το ρητορικό ερώτημα: «Απορώ πώς η γυναίκα και οι κόρες μου με αντέχουν».

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Βατικανού, ο Πάπας και ο κ. Ομπάμα συζήτησαν θέματα που άπτονται της Εκκλησίας και των σχέσεών της με το αμερικανικό κράτος, όπως την ελεύθερη άσκηση του δόγματος, την ανεξιθρησκεία, το δικαίωμα στη ζωή και τους αρνητές στράτευσης. Το δελτίο Τύπου της Αγίας Εδρας θίγει έμμεσα το κεντρικό σημείο τριβής στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Βατικανού: την άμβλωση.

Ρεπουμπλικανοί και στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εκτιμούν ότι η φιλόδοξη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας του Ομπάμα αποτελεί μέσον προώθησης της άμβλωσης. Σύμφωνα με τον νόμο, οι εργοδότες υποχρεούνται να καλύπτουν τις δαπάνες αντισύλληψης των εργαζομένων τους. Καθολικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η πρόβλεψη αυτή στηρίζει την άμβλωση και τη στείρωση, παραβιάζοντας την πίστη τους.

Στο τέλος της συνάντησής τους, ο πρόεδρος Ομπάμα προσκάλεσε τον Πάπα Φραγκίσκο στη Ουάσιγκτον, την ώρα που του προσέφερε συμβολικό δώρο. Το δώρο αυτό ήταν χειροποίητο κουτί, το οποίο περιείχε δείγματα σπόρων απ’ όλα τα λαχανικά του Λευκού Οίκου. Ο Πάπας, από τη μεριά του, προσέφερε στον Μπαράκ Ομπάμα δύο αναμνηστικά μετάλλια και δερματόδετη έκδοση του «Evangeli Gaudium» (Η Χαρά των Ευαγγελίων), δοκίμιο που συνέγραψε πέρυσι ο Πάπας και αποτελεί τον οδικό χάρτη της θητείας του.

Σε μία ακόμη παιγνιώδη στιγμή, κατά τη διάρκεια της οικογενειακής φωτογραφίας, ο πρόεδρος Ομπάμα αναφώνησε στον οικοδεσπότη του: «Η Αγιότης Σας είναι ο μόνος άνθρωπος που υφίσταται πιο αυστηρό πρωτόκολλο κι από εμένα». Παρότι ο Φραγκίσκος αποφεύγει -όσο μπορεί- το αυστηρό πρωτόκολλο της Αγίας Εδρας, η άφιξη του προέδρου Ομπάμα στο Βατικανό έδωσε την ευκαιρία στη ρωμαιοκαθολική πόλη-κράτος να επιδείξει όλη της τη μεγαλοπρέπεια.

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της «Corriere della Sera», ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών στη χώρα του και τη διεύρυνσή του τις τελευταίες δεκαετίες. «Το πρόβλημα αυτό δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ, αλλά αφορά όλο τον κόσμο. Δεν πρόκειται για οικονομικό πρόβλημα, αλλά για ζήτημα ηθικής τάξης», ανέφερε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο κ. Ομπάμα δεσμεύθηκε να θέσει το ζήτημα της αντισύλληψης υπόψη του Συμβουλίου Επισκόπων των ΗΠΑ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός απηύθυνε στο μεταξύ έκκληση στον Αμερικανό πρόεδρο, ώστε αυτός να μεσολαβήσει με στόχο την επίλυση της δικαστικής διένεξης μεταξύ της χώρας του και της Ινδίας, με αφορμή την κράτηση δύο Ιταλών πεζοναυτών,που κατηγορούνται για τη δολοφονία δύο Ινδών ψαράδων, στο πλαίσιο επιχείρησης κατά της πειρατείας το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή