ΚΟΣΜΟΣ

Πτήση ΜΗ370: βορειότερα οι έρευνες

ptisi-mi370-voreiotera-oi-ereynes-2014177

Οι αυστραλιανές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εγκαταλείπουν την περιοχή στην οποία διεξήγαγαν μέχρι χθες τις έρευνες για τα συντρίμμια της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines στο νότιο Ινδικό Ωκεανό και στρέφονται σε νέα περιοχή τουλάχιστον 1.000 χλμ. βορειότερα, ακολουθώντας μια νέα ανάλυση της πορείας της πτήσης.

Η διεθνής ομάδα των αεροσκαφών και των πλοίων θα επικεντρώσει τώρα την έρευνά της σε περιοχή 1.100 χλμ. πιο βορειοανατολικά, έκτασης 319.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, περί τα 1.850 χιλιόμετρα δυτικά του Περθ, ανακοίνωσε η Αυστραλιανή Αρχή για τη Ναυτική Ασφάλεια (AMSA), ύστερα από μια νέα πληροφορία που έλαβε από τη μαλαισιανή ομάδα η οποία μετέχει στην έρευνα.

"Αλλάζουμε την περιοχή της έρευνας ύστερα από ένα νεότερο αξιόπιστο στοιχείο", δήλωσε ο Τζον Γιανγκ, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων της AMSA σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

"Η νέα πληροφορία βασίζεται στη λεπτομερή και συνεχιζόμενη ανάλυση των δεδομένων από το ραντάρ μεταξύ της Νότιας Σινικής Θάλασσας και των Στενών της Μάλακα πριν χαθεί η επαφή με το αεροσκάφος", ανακοίνωσε η AMSA.

Ο Γιανγκ είπε ότι τα τελευταία αναθεωρημένα στοιχεία δείχνουν πως το αεροσκάφος ταξίδευε με σταθερή αλλά γρηγορότερη ταχύτητα από ό,τι πιστευόταν μέχρι πριν και συνεπώς να τελείωσαν τα καύσιμά του νωρίτερα από ό,τι θεωρείτο. Ωστόσο πρόσθεσε πως τα στοιχεία αυτά μπορεί να αναθεωρηθούν περαιτέρω καθώς η ανάλυση είναι σε εξέλιξη.

Το Μπόινγκ 777 με 239 επιβαίνοντες εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ περίπου μια ώρα μετά την απογείωσή του από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο στις 8 Μαρτίου.