Στίχοι για ραπ μουσική θεωρούνται ομολογία

Στίχοι για ραπ μουσική θεωρούνται ομολογία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από τέσσερα χρόνια άκαρπων ερευνών για τον δολοφόνο δύο νέων ανθρώπων στην πολιτεία της Βιρτζίνια, ο διορισμός νέου επικεφαλής της έρευνας έδωσε διαφορετικό έναυσμα στην υπόθεση. Ο αστυνομικός ανακάλυψε βίντεο στη σελίδα YouTube, το οποίο είχε «ανεβάσει» τοπικός μουσικός της ραπ. Σ’ αυτό, ο Αντουέιν Στιούαρτ περιέγραφε με λεπτομέρειες, στους στίχους του τραγουδιού, πώς σκότωσε τους δύο νέους και τον τύπο του όπλου που χρησιμοποίησε.

Τον περασμένο Ιούλιο, η εισαγγελία θεώρησε ότι οι στίχοι αποτελούσαν ομολογία και άσκησε κατηγορίες ανθρωποκτονίας στον Στιούαρτ.

Η υπόθεση αυτή είναι μία από τις περίπου 36 τα τελευταία δύο χρόνια που βασίστηκαν σε στίχους τραγουδιών της ραπ μουσικής. Η πληθώρα των υποθέσεων αυτών έχει προκαλέσει ανησυχία στον δικηγορικό κόσμο και σε νομικούς κύκλους, που εκτιμούν ότι –ανεξάρτητα από την ενοχή ή την αθωότητα των κατηγορουμένων– η χρήση στίχων είναι άδικη, καθώς προδιαθέτει αρνητικά δικαστές και ενόρκους για το ποιόν των εναγομένων.

«Αν θέλεις να πετύχεις στον κόσμο της ραπ, οι στίχοι σου πρέπει να είναι επιθετικοί. Παρά την ηρωοποίηση της βίας, η “γκάνγκστερ ραπ” ερμηνεύεται από άτομα που υιοθετούν υπερβολικές και αναληθείς προσωπικότητες», λέει η καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ιρβάιν, Τσαρίς Κιούμπριν.

Για τους εισαγγελείς, όμως, οι στίχοι τραγουδιών ραπ είναι σημαντικά εργαλεία για την καταπολέμηση του εγκλήματος. «Το γεγονός ότι η ομολογία σου είναι έμμετρη, δεν σε αθωώνει αυτόματα», λέει ο πρώην εισαγγελέας στο Λος Αντζελες, Αλαν Τζάκσον.

Τον περασμένο μήνα, δύο νέοι Αφροαμερικανοί καταδικάστηκαν για απειλές από δικαστήριο του Πίτσμπουργκ, λόγω βίντεο ραπ μουσικής που «ανέβασαν», στο οποίο απειλούσαν δύο αστυνομικούς με θάνατο. Παρά τους ισχυρισμούς τους πως δεν σκόπευαν να βλάψουν τους αστυνομικούς, το δικαστήριο τους καταδίκασε εκτιμώντας ότι το βίντεο αποτελούσε απόδειξη της πρόθεσής τους αυτής.

Στην περίπτωση του Στιούαρτ, όμως, η αστυνομία φαίνεται πως έκανε καλά τη δουλειά της. Λίγες εβδομάδες μετά τη σύλληψή του, αυτόπτες μάρτυρες αποκάλυψαν ότι ο Στιούαρτ είχε εμπλακεί σε καβγά με ένα από τα θύματα, ενώ άλλος μάρτυρας κατέθεσε ότι είδε τον Στιούαρτ να τρέχει τη νύχτα του φόνου κρατώντας πιστόλι στο χέρι του.

Ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ, Ερικ Νίλσον, τονίζει ότι η χρήση βίντεο ή άλλων στοιχείων από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι άδικη.

«Ακόμη και οι πιο στυγνοί εγκληματίες προσπαθούν να κάνουν καλή εντύπωση, φορώντας σακάκια και γραβάτες στο δικαστήριο. Η προβολή τέτοιων βίντεο, όμως, ακυρώνει αμέσως κάθε τέτοια προσπάθεια και εμφανίζει τον κατηγορούμενο με τον χειρότερο δυνατό τρόπο», υποστηρίζει ο καθηγητής Νίλσον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή