Πλησιέστερα στο Περθ έρευνες για το Boeing

Πλησιέστερα στο Περθ έρευνες για το Boeing

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ. Σε μια νέα περιοχή, πλησιέστερα στο Περθ της Αυστραλίας, μετατοπίστηκε το ενδιαφέρον της έρευνας για το Boeing B777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που χάθηκε μυστηριωδώς από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου. Ετσι οι περιοχές που εξετάζονταν στον νότιο Ινδικό Ωκεανό τις τελευταίες ημέρες εγκαταλείφθηκαν και τα δέκα αεροπλάνα που αναζητούν το παραμικρό ίχνος της πτήσης ΜΗ370 προωθήθηκαν στη νέα περιοχή έρευνας. Προς τα εκεί πλέουν και τα πλοία από Αυστραλία και Κίνα που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.

Η νέα ανάλυση της πορείας που ακολούθησε το χαμένο αεροσκάφος, η οποία έγινε από την Boeing και αφορά την πτήση του αεροπλάνου από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μέχρι τα Στενά της Μάλακα, υποδεικνύει ότι το αεροπλάνο πετούσε με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που αρχικώς είχε υπολογιστεί και κατά συνέπεια κατανάλωνε περισσότερα καύσιμα. Η νέα περιοχή που ερευνάται είναι 1.100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την περιοχή που ερευνούσαν μέχρι χθες από αέρος και θαλάσσης, κάτι που συνάδει, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας και Μεταφορών της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσεΐν, και με τα αντικείμενα που απεικονίζονται τις τελευταίες ημέρες στις δορυφορικές φωτογραφίες.

Πάντως, εκφράζεται αισιοδοξία για σχετική διευκόλυνση των ερευνών, καθώς η νέα περιοχή βρίσκεται κοντύτερα στο Περθ και οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν είναι καλύτερες από αυτές του νότιου Ινδικού Ωκεανού. Ηδη χθες πέντε από τα δέκα αεροσκάφη που συμμετείχαν στην επιχείρηση εντόπισαν αντικείμενα διαφόρων μεγεθών και χρωμάτων. Σύμφωνα με την αυστραλιανή Αρχή Ναυτικής Ασφάλειας, κάποια αντικείμενα είναι γκρίζα και πράσινα, χρώματα που υποδεικνύουν ότι προέρχονται από το αεροσκάφος, ενώ άλλα ήταν λευκά. Οι φωτογραφίες τους αναμενόταν να αναλυθούν χθες.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι στέλνουν και δεύτερο αεροσκάφος Ποσειδών P-8, το πιο σύγχρονο αεροσκάφος ναυτικής παρακολούθησης, προκειμένου να συνδράμει στην έρευνα.

Ομως, ενώ οι έρευνες προχωρούν, οι απαρηγόρητοι συγγενείς των Κινέζων επιβατών της πτήσης ΜΗ370 ζητούν απαντήσεις, που η κυβέρνηση της Μαλαισίας φαίνεται να αδυνατεί να δώσει. Μετά τη χθεσινή ενημέρωση στο ξενοδοχείο Λίντο του Πεκίνου, οι συγγενείς εξοργισμένοι εγκατέλειψαν τον χώρο. Μέσα στην αίθουσα παρέμεινε μόνο εκπρόσωπός τους, ο οποίος, αρπάζοντας το μικρόφωνο στην επιτροπή των υψηλόβαθμων Μαλαισιανών αξιωματούχων, είπε: «Οι Κινέζοι είμαστε ενωμένοι. Τα στοιχεία που κρύβετε ή προσπαθείτε να αποκρύψετε θα έρθουν στο φως. Σίγουρα θα υπάρξουν άνθρωποι που θα τιμωρηθούν γι’ αυτό που έγινε». Ο επικεφαλής της μαλαισιανής πολεμικής αεροπορίας, Ακμπαλ Αμπντούλ Σαμάντ, έλαβε τον λόγο και προσπάθησε να υπερασπιστεί τις έρευνες. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε και δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», τόνισε. Ο Κινέζος εκπρόσωπος αποχώρησε και η επιτροπή των Μαλαισιανών παρέμεινε να κοιτάζει τα άδεια καθίσματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή