ΚΟΣΜΟΣ

Τριήμερη επίσκεψη στο Βέλγιο για τον πρόεδρο της Κίνας

triimeri-episkepsi-sto-velgio-gia-ton-proedro-tis-kinas-2014656

Στις Βρυξέλλες, τον τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του, έφτασε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον Σι και τη σύζυγό του, τη γνωστή τραγουδίστρια Πενγκ Λιγοουάν, υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός του Βελγίου Έλιο Ντι Ρούπο. Στη συνέχεια ο Σι αναμένεται να γίνει δεκτός με όλες τις τιμές από τον βασιλιά Φίλιππο και τη βασίλισσα Ματίλδη στο βασιλικό ανάκτορο, στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας.

Κατά την πρώτη ημέρα παραμονής του στο Βέλγιο ο Κινέζος πρόεδρος θα εγκαινιάσει το απόγευμα στο ζωολογικό πάρκο του Παϊρί Νταϊζά ένα περίπτερο στο οποίο φιλοξενούνται τα δύο γιγαντιαία πάντα που «δάνεισε» το Πεκίνο στο Βέλγιο για τα επόμενα 15 χρόνια στο πλαίσιο της «διπλωματίας των πάντα». Για πρώτη φορά μάλιστα θα εμφανιστεί στο κοινό η μία από τις δύο αρκουδίτσες, ο Χάο Χάο.

Αύριο το πρωί ο Σι Τζινπίνγκ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Κατόπιν αιτήματός του δεν πρόκειται να δοθεί καμία συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που θα έχει με την ευρωπαϊκή ηγεσία, οι οποίες θα επικεντρωθούν σε οικονομικά ζητήματα.

Αργά το πρωί της Τρίτης ο Σι θα εκφωνήσει μια ομιλία με θέμα τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας στο Κολέγιο της Ευρώπης όπου εκπαιδεύονται οι υπάλληλοι της ΕΕ, στην Μπριζ.

Στο επίσημο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται επίσης μια επίσκεψη στο εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων της Γάνδης που αγοράστηκε το 2010 από την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Geely.