Νικητές ο Ερντογάν και η… πολιτική πόλωση

Νικητές ο Ερντογάν και η… πολιτική πόλωση

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ο Ερντογάν νίκησε, η πολιτική πόλωση στην Τουρκία συνεχίζεται. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα από τις τοπικές εκλογές της Κυριακής, την πρώτη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση-δημοψήφισμα ύστερα από το μέγα σκάνδαλο των δωροδοκιών, που συγκλόνισε την Τουρκία. Με καταγεγραμμένο το 98% των ψήφων, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εμφανιζόταν να αποσπά το 45,6% των ψήφων έναντι 38,8% των τοπικών εκλογών του 2009. Σε συνδυασμό με την επικράτησή του στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, η επίδοση αυτή ενισχύει τη θέση του Ερντογάν και τις πιθανότητες να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας στις εκλογές του προσεχούς Αυγούστου. Αντίθετα, για την αξιωματική αντιπολίτευση του CHP, το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά βαριά ήττα. Σε πανεθνική κλίμακα, οι κεμαλικοί περιορίστηκαν στο 28% των ψήφων και ο αρχηγός τους, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, χρεώθηκε την τρίτη κατά σειρά ήττα του, γεγονός που καθιστά προβληματική την παραμονή του στην ηγεσία.

Μιλώντας από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του ΑΚΡ στην Αγκυρα, ο Ερντογάν έμεινε πιστός στους διχαστικούς τόνους που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα, με κύριο παραλήπτη το θρησκευτικό κίνημα του αυτοεξόριστου στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ ισλαμιστή στοχαστή Φετουλάχ Γκιουλέν. «Ο λαός έθαψε στην κάλπη τα χέρια που έβαλαν εναντίον της ανεξαρτησίας του», δήλωσε ο Ερντογάν, για να προσθέσει: «Δεν θα παραδώσουμε τη χώρα στην Πενσιλβάνια και στις προεκτάσεις της εντός της Τουρκίας».

Απαντώντας, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε ότι «η καταπίεση θα αυξηθεί μετά την 31η Μαρτίου». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογής του Ερντογάν στο προεδρικό αξίωμα, δήλωσε: «Δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας ένας κλέφτης που ληστεύει το κράτος». Το CHP αναμένεται να καταθέσει ένσταση κατά των αποτελεσμάτων των εκλογών στην Αγκυρα, όπου ο υποψήφιός του έχασε με διαφορά μόλις 1% από τον υποψήφιο του ΑΚΡ, και στην Αττάλεια, παραδοσιακό οχυρό του CHP που πέρασε στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή