Ο Μεντβέντεφ στη Χερσόνησο της Κριμαίας

Ο Μεντβέντεφ στη Χερσόνησο της Κριμαίας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τακτική του σκωτσέζικου ντους φαίνεται να εφαρμόζει η Μόσχα την επαύριο των πολύωρων συνομιλιών μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, στο Παρίσι, για την αναζήτηση διπλωματικής λύσης στο ουκρανικό πρόβλημα. Τη στιγμή που η μερική απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας άνοιγε ένα παράθυρο εκτόνωσης των εντάσεων, η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού στη χερσόνησο της Κριμαίας εξόργιζε το Κίεβο, ενισχύοντας τα τετελεσμένα.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επισκέφθηκε χθες την Κριμαία, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας και προήδρευσε σύσκεψης με τις τοπικές αρχές. Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της σύσκεψης, ανήγγειλε τη δημιουργία ειδικής οικονομικής ζώνης, με ιδιαίτερο φορολογικό και τελωνειακό καθεστώς, όπως και την άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, έτσι ώστε η Κριμαία να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να αναπτύξει τον τουριστικό τομέα.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την αύξηση των μισθών 140.000 δημοσίων υπαλλήλων και τη σταδιακή εξίσωση των συντάξεων με τα ρωσικά στάνταρντ. Επιπλέον, υποσχέθηκε σημαντικά έργα στον τομέα των υποδομών τα οποία, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, θα στοιχίσουν στη Ρωσία περί τα 6,8 δισ. δολάρια το τρέχον έτος.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έκανε γνωστή την απόσυρση από την παραμεθόριο περιοχή του Ροστόφ μηχανοκίνητου τάγματος που εκτελούσε ασκήσεις κατά τον τελευταίο μήνα. Από την πλευρά του, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε τη μείωση του όγκου των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα ανατολικά σύνορα της χώρας, εξέλιξη την οποία έσπευσε να χαιρετίσει το Βερολίνο. «Ελπίζω ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τη χειρότερη φάση κλιμάκωσης της κρίσης», δήλωσε σχετικά ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Τις προοπτικές επίλυσης του ουκρανικού προβλήματος συζήτησαν χθες, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Οπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο, ο ηγέτης της Ρωσίας τόνισε ότι απαιτείται τροποποίηση του ουκρανικού Συντάγματος στην κατεύθυνση της ομοσπονδίας, με κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε στην Αγκελα Μέρκελ το ζήτημα της ρωσόφωνης περιοχής της Υπερδνειστερίας, η οποία έχει αποσχισθεί ντε φάκτο από τη Μολδαβία και βρίσκεται στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραλλήλισε την προσάρτηση της ρωσόφωνης Κριμαίας από τη Ρωσία του Πούτιν με εκείνη της γερμανόφωνης Σουδητίας από τον Χίτλερ, παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πάντως, η Αγκελα Μέρκελ αποστασιοποιήθηκε από τις δηλώσεις Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας την προσάρτηση της Κριμαίας καταδικαστέα μεν, πλην «ιδιαίτερη» περίπτωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή