Ο ιός Εμπολα έχει σκοτώσει 78 ανθρώπους στη Γουινέα

Ο ιός Εμπολα έχει σκοτώσει 78 ανθρώπους στη Γουινέα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΝΑΚΡΙ (ΓΟΥΙΝΕΑ). Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν οι Αρχές της Γουινέας προκειμένου να συγκρατήσουν τη μετάδοση του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα που έχει ήδη προκαλέσει 78 θανάτους στη χώρα. Την ίδια στιγμή, θάνατοι από την ίδια αιτιολογία καταγράφονται και στη γειτονική Λιβερία, όπου από την ασθένεια άφησαν την τελευταία τους πνοή δύο αδελφές. Εξαιτίας της υγειονομικής βόμβας, η Σενεγάλη έκλεισε τα σύνορά της με τη Γουινέα, ενώ ο Σενεγαλέζος τραγουδιστής Γιουσούν Ντουρ ματαίωσε τη συναυλία που επρόκειτο να δώσει στο Κονάκρι, την πρωτεύουσα της Γουινέας, το Σάββατο. Οπως, μάλιστα, δήλωσε στο BBC, αν και ο ίδιος επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Γουινέας, θεώρησε ότι δεν ήταν καθόλου καλή ιδέα να συγκεντρωθούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στον ίδιο περιορισμένο χώρο.

Η επιδημία του πυρετού Εμπολα ξεκίνησε από την απομακρυσμένη νοτιοανατολική περιοχή των Δασών στη Γουινέα, αλλά ήδη εδώ και μία εβδομάδα καταγράφηκαν κρούσματα της νόσου και στην πρωτεύουσα της χώρας.

Η υπουργός Υγείας της Σενεγάλης, Αβα Μαρί Κολ Σεκ, επεσήμανε ότι η απόφαση για κλείσιμο των συνόρων με τη Γουινέα ελήφθη όταν δημοσιοποιήθηκε ότι είχαν καταγραφεί κρούσματα και στην πρωτεύουσα. «Οταν τα κρούσματα περιορίζονταν στα νότια της χώρας, δεν λάβαμε κανένα μέτρο. Από τη στιγμή, όμως, που ο πυρετός έφτασε και στην πρωτεύουσα, πιστέψαμε ότι το καλύτερο που είχαμε να κάνουμε ήταν να κλείσουμε τα σύνορα. Επίσης, κλείσαμε τις υπαίθριες αγορές στα νότια της χώρας και συζητούμε και με τους θρησκευτικούς ηγέτες ποια πορεία πρέπει να ακολουθήσουμε όσον αφορά τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές», δήλωσε η υπουργός.

Και στη γειτονική Σιέρα Λεόνε έχουν εντοπισθεί κρούσματα του αιμορραγικού πυρετού. Η ασθένεια, λένε οι ειδικοί, πρέπει να μεταδόθηκε στον άνθρωπο από τις φρουτονυχτερίδες. Ηδη, η κυβέρνηση της Γουινέας απαγόρευσε την πώληση και κατανάλωση του κρέατος αυτών των ιπτάμενων θηλαστικών, που θεωρούνται θαυμάσιο έδεσμα στη Νοτιοανατολική Γουινέα. Επίσης ζητήθηκε από τον κόσμο να πλένει τα χέρια του τακτικά με νερό και σαπούνι έτσι ώστε να ανακοπεί η μετάδοση του ιού.

Η ασθένεια Εμπολα αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1976 όταν εστία επιδημίας εμφανίστηκε στο τότε Ζαΐρ (νυν Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό).

Δεν υπάρχει κανένα προληπτικό εμβόλιο ή θεραπεία για το νόσημα και μέσα σε μερικές ώρες ο άρρωστος καταλήγει από πολυοργανική ανεπάρκεια.

Το παραδοσιακό τελετουργικό που ακολουθείται στις περιπτώσεις θανάτου, όπου οι φίλοι και οι συγγενείς πλένουν τον νεκρό, θεωρείται ότι συνέβαλε στη μετάδοση της επιδημίας, γεγονός που έκανε τις Αρχές να απαγορεύσουν την τελετουργία. Μέχρι στιγμής, ο αιμορραγικός πυρετός Εμπολα έχει κοστίσει τη ζωή σε 1.500 άτομα. Ομως η τελευταία επιδημική εστία είναι η πρώτη στη Δυτική Αφρική.

Τα πρώτα κρούσματα ανιχνεύθηκαν στη Γουινέα στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά οι αρμόδιοι φορείς χρειάστηκαν περίπου έξι εβδομάδες μέχρι να ταυτοποιήσουν τον ιό που προκαλούσε τους θανάτους, γεγονός που επέτρεψε στον αιμορραγικό πυρετό να μεταδοθεί με μεγάλη ταχύτητα. Η Γουινέα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ανακόψει τη μετάδοση της θανατηφόρας νόσου και ήδη απέστειλε ένα φορητό εργαστήριο στο Γκουεκέντου για να επιταχυνθεί η ανάλυση των δειγμάτων που λαμβάνουν από «ύποπτα κρούσματα» και να αναλυθούν δείγματα από τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία. Στις αρχές της εβδομάδας οι υπουργοί Εξωτερικών της Δυτικής Αφρικής ανακοίνωσαν ότι η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα αποτελεί «απειλή για την ασφάλεια της περιοχής». Ηδη τα περισσότερα κράτη αποφάσισαν να λάβουν μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή