Ισχυρές δυνάμεις κατέλαβαν φαβέλα του Ρίο

Ισχυρές δυνάμεις κατέλαβαν φαβέλα του Ρίο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ. Τη διαβόητη παραγκούπολη-φαβέλα Μάρε, κοντά στο αεροδρόμιο του Ρίο, κατέλαβαν την Κυριακή περισσότεροι από χίλιοι αστυνομικοί υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα και τεθωρακισμένα, 74 ημέρες πριν από την τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου.

Η επιχείρηση-αστραπή αποτελεί προσπάθεια στο πλαίσιο ευρύτερης εκστρατείας εκδίωξης των συμμοριών εμπόρων ναρκωτικών από τη φαβέλα αυτή, που είναι και ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του Ρίο. Η Μάρε, κοντά στο αεροδρόμιο, στεγάζει 130.000 κατοίκους, ενώ συνορεύει με το ολυμπιακό χωριό και βρίσκεται στον δρόμο δεκάδων χιλιάδων ποδοσφαιρόφιλων, που θα μετακινούνται από και προς το αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ. Το Ρίο θα φιλοξενήσει επτά αγώνες του Κυπέλλου, συμπεριλαμβανομένου και του τελικού.

Ανδρες της επίλεκτης μονάδας ΒΟΡΕ (Τάγμα Ειδικών Αποστολών) εισέβαλαν στη φαβέλα καταλαμβάνοντας σε διάστημα 15 λεπτών διάφορα στρατηγικά σημεία της και χωρίς να συναντήσουν την παραμικρή αντίσταση. Το πρωί της Κυριακής, βραζιλιάνικη σημαία κυμάτιζε στην κεντρική πλατεία της συνοικίας, με τους αστυνομικούς να παίζουν με τα παιδιά της Μάρε.

Η επιχείρηση της Κυριακής αποτελεί συνέχεια της κατάληψης της φαβέλας την περασμένη εβδομάδα, όταν η αστυνομία πραγματοποίησε 57 συλλήψεις υπόπτων και κατέσχεσε σημαντικό όγκο ναρκωτικών και πολλά όπλα.

Μεγάλο πρόγραμμα «ειρήνευσης» των παραγκουπόλεων του Ρίο έχει εγκαινιασθεί από το 2008, με στόχο την πάταξη της εγκληματικότητας ενόψει και των Ολυμπιακών του 2016 στην πόλη. Παρά τις φιλόδοξες εξαγγελίες των Αρχών για επιτυχία του προγράμματος «ειρήνευσης», οκτώ αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί από τις αρχές του χρόνου σε φαβέλες που εθεωρούντο «ειρηνικές».

Η στρατιωτική κατοχή στη φαβέλα Μάρε είναι αντίστοιχη εκείνης του 2010 στο δίκτυο παραγκουπόλεων Αλεμάο, όπου κατοικούν 300.000 άνθρωποι. Η φαβέλα Αλεμάο καταλήφθηκε τότε από την αστυνομία, μετά τον θάνατο 35 ανθρώπων στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και εμπόρων ναρκωτικών.

Το 2004, σε έκθεσή της για τις έκνομες εκτελέσεις υπόπτων από την αστυνομία του Ρίο, η νομική σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης κατηγόρησε την ΒΟΡΕ για δολοφονίες αμάχων, τους οποίους εκ των υστέρων χαρακτήρισε εμπόρους ναρκωτικών. Σε ανάλογα συμπεράσματα κατέληξε και η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της το 2006, στο προοίμιο της οποίας αναφέρεται: «Οι αστυνομικές δυνάμεις της Βραζιλίας –και ειδικότερα η ΒΟΡΕ– χρησιμοποιούν βίαιες κατασταλτικές μεθόδους, που παραβιάζουν συστηματικά τα θεμελιώδη δικαιώματα μεγάλης μερίδας του πληθυσμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή