Σκληρό παζάρι ΗΠΑ – Ισραήλ για τον Πόλαρντ

Σκληρό παζάρι ΗΠΑ – Ισραήλ για τον Πόλαρντ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Υστατη προσπάθεια αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, προτείνοντας την αποφυλάκιση του κρατούμενου στις Ηνωμένες Πολιτείες κατασκόπου υπέρ του Ισραήλ, Τζόναθαν Πόλαρντ, και ζητώντας σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση από το Ισραήλ περίπου τετρακοσίων Παλαιστινίων.

Η συμφωνία, όμως, δεν θα περιλαμβάνει το πάγωμα της οικοδομής νέων εβραϊκών εποικισμών στην Κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα της παλαιστινιακής πλευράς. Αντ’ αυτού, Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι ο κ. Κέρι θα εξασφαλίσει τη δέσμευση της ισραηλινής κυβέρνησης για «επίδειξη μεγάλης αυτοσυγκράτησης» στην οικιστική της πολιτική.

Ο Τζον Κέρι, ο οποίος επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά την Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα, προτού μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, πρόκειται να επιστρέψει σήμερα στο Ισραήλ.

«Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, που κυοφορείται, ο Πόλαρντ θα αποφυλακισθεί μέχρι την αρχή της εβδομάδας του εβραϊκού Πάσχα (Πέσαχ), τη 14η Απριλίου», είπε στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Η αποφυλάκιση του Πόλαρντ, που έχει καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη το 1987, αποτελούσε μόνιμο σημείο τριβής στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών – Ισραήλ. Ο Πόλαρντ, ο οποίος εργαζόταν ως αναλυτής στην υπηρεσία αντικατασκοπείας του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, διοχέτευσε τεράστιο αριθμό διαβαθμισμένων εγγράφων στο Ισραήλ. Η υπόθεση και η απαίτηση για άμεση αποφυλάκιση του Πόλαρντ έχει αναδειχθεί σε κεντρικό αίτημα της ισραηλινής Δεξιάς.

Ο σημερινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, που είχε επισκεφθεί τον Πόλαρντ στη φυλακή την εποχή που βρισκόταν εκτός ενεργής πολιτικής, έχει ζητήσει επανειλημμένα την απονομή χάριτος από τον Μπαράκ Ομπάμα. Η αποφυλάκιση του Πόλαρντ θα επέτρεπε στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να «πουλήσει» την απελευθέρωση σημαντικού αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων, στα σκληροπυρηνικά στελέχη της κυβέρνησής του. Μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού ήδη αντιδρούν στην προοπτική των μαζικών αποφυλακίσεων Παλαιστινίων, τους οποίους χαρακτηρίζουν δολοφόνους.

Ορισμένα μέλη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Οικισμού Ούρι Αριέλ, από το σκληροπυρηνικό εθνικιστικό κόμμα «Εβραϊκή Εστία», έχουν ήδη εκφράσει διαφωνίες με την προοπτική αποφυλάκισης του Πόλαρντ, εφόσον αυτή συνοδευθεί από απελευθέρωση Παλαιστινίων που έχουν καταδικασθεί για δολοφονίες Ισραηλινών. Σε δηλώσεις του χθες στον στρατιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ. Αριέλ είπε: «Μέχρι και ο ίδιος ο Τζόναθαν Πόλαρντ διαφωνεί με την αποφυλάκισή του, υπό αυτούς τους όρους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή