Ζώνη ελευθέρου εμπορίου Κίνας – Ε.Ε. ζητεί ο κ. Σι

Ζώνη ελευθέρου εμπορίου Κίνας – Ε.Ε. ζητεί ο κ. Σι

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας απηύθυνε από το Βέλγιο ο Σι Τζινπίνγκ, κλείνοντας τη μεγάλη περιοδεία του στη Γηραιά Ηπειρο, που κράτησε έντεκα ημέρες και απέφερε την υπογραφή σημαντικών εμπορικών συμφωνιών, κατά κύριο λόγο με τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Μιλώντας ενώπιον τριακοσίων φοιτητών και παραγόντων της δημόσιας ζωής, συμπεριλαμβανομένου του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου, ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι η σχέση της χώρας του με την Ε.Ε. «είναι μια από τις πιο σημαντικές στον κόσμο, από οικονομική άποψη», σημειώνοντας όμως ότι «δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί στην έκταση που αυτό είναι δυνατό και αναγκαίο». Νωρίτερα, ο Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε το εργοστάσιο της Volvo, στη Γάνδη, συνοδευόμενος από το βασιλικό ζεύγος. Η κινεζική εταιρεία Geely αγόρασε τη Volvo από την αμερικανική Ford το 2010 και το εργοστάσιό της στο Βέλγιο γιόρταζε χθες την κατασκευή 300.000 οχημάτων για την κινεζική αγορά.

Στη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε στην Μπριζ, ο Κινέζος ηγέτης δήλωσε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της ειρήνης και εναντίον της επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, αποφεύγοντας ωστόσο να ασκήσει ευθέως κριτική στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Την ίδια γραμμή κράτησε ο κ. Σι κατά την επίσκεψή του στο αρχηγείο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, την πρώτη ανάλογη επίσκεψη που πραγματοποίησε ηγέτης της Κίνας. Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Κινέζος ηγέτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ευχαρίστησαν την Κίνα για τη στήριξη που προσέφερε στο ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης που δοκίμασε τις αντοχές της Ευρωζώνης και συμφώνησαν να θέσουν μεσοπρόθεσμο στόχο τη δημιουργία ζώνης ελευθέρου εμπορίου Ε.Ε. – Κίνας. Ως βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν, βραχυπρόθεσμα, την υπογραφή συμφωνίας για τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Η Ευρώπη αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, ενώ για την Ευρώπη η Κίνα αντιπροσωπεύει τον δεύτερο εμπορικό εταίρο μετά τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή