Προς κατώτατο ωρομίσθιο πλέον στη Γερμανία

Προς κατώτατο ωρομίσθιο πλέον στη Γερμανία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε χθες στην καθιέρωση κατώτατου ωρομισθίου 8,5 ευρώ, πραγματοποιώντας ένα απαραίτητο βήμα προς την υλοποίηση του πλέον κεντρικού σοσιαλδημοκρατικού αιτήματος. Παράλληλα οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι της χώρας εξασφάλισαν αύξηση απολαβών 5% σε περίοδο δύο ετών.

Ως τώρα οι μισθοί στη Γερμανία καθορίζονται με βάση συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες, όμως, δεν καλύπτουν το σύνολο των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον νόμο, που θα τεθεί προς ψήφιση πριν από τη θερινή διακοπή, το κατώτατο ωρομίσθιο ισχύει για όλους τους εργαζομένους όλων των κλάδων, ανεξαρτήτως αν ζουν στα φτωχότερα ή στα πλουσιότερα κρατίδια.

Η εφαρμογή του νόμου θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2015, ενώ μεταβατική περίοδος διετίας προβλέπεται για τις εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων. Το κατώτατο ωρομίσθιο δεν θα ισχύει για ανειδίκευτους εργάτες κάτω των 18 ετών, για μακροχρόνια ανέργους κατά το πρώτο εξάμηνο εργασίας τους και για όσους πραγματοποιούν επαγγελματική άσκηση μέγιστης διάρκειας έξι εβδομάδων.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου Ver.di Φρανκ Μπσίρσκε επέκρινε τη διάταξη για τους μακροχρόνια ανέργους, υποστηρίζοντας ότι ο κατώτατος μισθός είναι μέτρο προστασίας από το μισθολογικό ντάμπινγκ. «Αυτό θα έπρεπει να ισχύει για τους μακροχρόνια ανέργους όπως ισχύει για όλους τους υπολοίπους» είπε.

Η συμφωνία επί του κατώτατου μισθού ήταν η προϋπόθεση που είχε θέσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προκειμένου να μετάσχει ως εταίρος στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ. Ο κατώτατος μισθός ισχύει και για τους εργαζομένους από το εξωτερικό, για τους οποίους η υπουργός Εργασίας, Αντρέα Νάλες, ανακοίνωσε δίκτυο γραφείων υποστήριξης, στα οποία θα μπορούν να προσφεύγουν.

Στο μεταξύ οι συζητήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο και στους δήμους με τη γερμανική κυβέρνηση κατέληξαν σε χορήγηση αύξησης 5% σε διάστημα διετίας. Τα τελευταία χρόνια μια σειρά κλάδων στη Γερμανία πετυχαίνουν αυξήσεις άνω του πληθωρισμού, μετά από μια δεκαετία καθήλωσης των απολαβών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή