Φρένο στις εξωφρενικές σπατάλες επισκόπων

Φρένο στις εξωφρενικές σπατάλες επισκόπων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επίσκοπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ατλάντα είχε μεγαλεπήβολα σχέδια κατά νου. Γι’ αυτό και προχώρησε στην ανοικοδόμηση μιας πελώριας έπαυλης αξίας 2,2 εκατ. δολαρίων με ευρύχωρους πολυτελείς χώρους. Η έπαυλη οικοδομήθηκε πάνω στη γη που δώρισε ο Τζόζεφ Μίτσελ, πλούσιος ανιψιός της συγγραφέως Μάργκαρετ Μίτσελ του «Οσα παίρνει ο άνεμος».

Ομως ο Πάπας Φραγκίσκος επιθυμεί «μια εκκλησία φτωχή, για τους φτωχούς». Σε αυτήν, ακριβώς, την αρχή φαίνεται να συμμορφώνονται και τα υψηλόβαθμα στελέχη της εκκλησιαστικής ιεραρχίας. Ετσι τη Δευτέρα, ο επίσκοπος της Ατλάντα, Ουίλτον Γκρέγκορι, ζήτησε συγγνώμη για τα υπέρογκα έξοδα που έκανε και δεσμεύθηκε να ακολουθήσει τις συμβουλές των ιερέων, αλλά και των λαϊκών, σχετικά με το αν θα πουλήσει το ακίνητο.

Γενικά οι καθολικοί φαίνεται να ενστερνίζονται τα λόγια αλλά και τη στάση ζωής του Πάπα Φραγκίσκου. Χαρακτηριστικά στο Νιούαρκ, ο κόσμος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την επέκταση της κατοικίας του επισκόπου Τζον Μέιρς, που προέβλεπε την κατασκευή εσωτερικής πισίνας, τριών νέων τζακιών και συνολικό κόστος 500.000 δολαρίων. Στη Δυτική Βιρτζίνια, οι πιστοί αναφέρθηκαν στον ταπεινό τρόπο ζωής του Ποντίφικα προκειμένου να κατακεραυνώσουν τις περιττές δαπάνες της επισκοπής στο Ουίλινγκ Τσάρλεστον. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι την εβδομάδα που πέρασε ο Πάπας Φραγκίσκος αποδέχθηκε την παραίτηση ενός Γερμανού επισκόπου που δαπάνησε 43 εκατ. δολάρια στην ανακαίνιση της κατοικίας του και κάποιων εκκλησιαστικών οικημάτων.

«Ο Πάπας Φραγκίσκος σίγουρα έστειλε ένα μήνυμα, πως οι επίσκοποι πρέπει να ζουν σαν το ποίμνιό τους, μακριά από επαύλεις και παλάτια», λέει ο Βρετανός βιογράφος του νέου Πάπα, Πολ Βάλελι.

Οι διαφωνίες σχετικά με τη στέγαση των επισκόπων αντικατοπτρίζουν ένα σημείο καμπής για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στις ΗΠΑ. Οι υπερπολυτελείς κατοικίες, που μαρτυρούσαν την πολιτική και πολιτισμική επιρροή της Εκκλησίας, βρίσκονται κυρίως στα βορειοανατολικά και στις μεσοδυτικές πολιτείες. Σήμερα ο Ρωμαιοκαθολικισμός ενισχύεται στον Νότο και στη Δύση, όμως ακόμη και εκεί οι οικιστικές επιλογές επηρεάζονται από τη νέα εκκλησιαστική κουλτούρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή