Το Κίεβο ενοχοποιεί τον Γιανουκόβιτς

Το Κίεβο ενοχοποιεί τον Γιανουκόβιτς

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τέως πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τη ρωσική μυστική υπηρεσία FSB ενοχοποιούν οι ουκρανικές αρχές για τη δολοφονία άνω των εκατό διαδηλωτών από ελεύθερους σκοπευτές στη διάρκεια των αιματηρών ταραχών που έλαβαν χώρα στο Κίεβο.

«Η πρώην κυβέρνηση της χώρας ήταν εκείνη που έδωσε τις εντολές», δήλωσε σχετικά ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Κίεβο. «Υποτίθεται ότι επρόκειτο για αντιτρομοκρατική επιχείρηση, αλλά αυτό που συνέβη στην πράξη ήταν η μαζική δολοφονία ανθρώπων, υπό την άμεση καθοδήγηση του τέως προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας, Βαλεντίν Ναλιβατσένκο. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι άνδρες της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας, FSB, εντοπίστηκαν στο αρχηγείο της αντίστοιχης ουκρανικής υπηρεσίας, SBU, στη διάρκεια των ταραχών και ότι ένα ρωσικό αεροπλάνο μετέφερε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών στην Ουκρανία. Νωρίτερα, ο γενικός εισαγγελέας είχε αποκαλύψει ότι δώδεκα μέλη των ειδικών δυνάμεων καταστολής ταραχών, Μπερκούτ, συνελήφθησαν με την κατηγορία πως άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών. Απαντώντας στις κατηγορίες, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Κονσταντίν Ντολγκόφ, συνέστησε «επιφύλαξη απέναντι σε βιαστικά συμπεράσματα, βασισμένα σε στοιχεία και υποθέσεις που εμφανίστηκαν “ξαφνικά”, ως διά μαγείας και εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες».

Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παρομοίασε την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν με εκείνη γερμανόφωνων περιοχών της Τσεχοσλοβακίας από τον Χίτλερ, το 1938. «Θεωρούμε παρόμοιες, ανιστόρητες αναφορές πραγματική πρόκληση», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ζητούσε εξηγήσεις από τους δυτικούς ηγέτες για τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε αύξηση στο μόνιμο προσωπικό της Συμμαχίας θα παραβίαζε συνθήκη του 1997 μεταξύ της χώρας του και του ΝΑΤΟ. Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει η χώρα του κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας αποτελούν νόμιμο δικαίωμα και ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα αποσυρθούν μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος των γυμνασίων. Στη διάρκεια πρόσφατης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες εκφράσθηκε η ανησυχία της Συμμαχίας για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων και δόθηκε εντολή σε στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες να καταστρώσουν σχέδια ενίσχυσης της ασφάλειας χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Στο παιχνίδι των πιέσεων, η Ρωσία εμφανίζεται αποφασισμένη να επενδύσει ισχυρά στο ενεργειακό χαρτί, όπως μαρτυρεί η νέα αύξηση στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, που προορίζεται για την Ουκρανία. Ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού μεγαθηρίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, γνωστοποίησε χθες ότι η εν λόγω τιμή θα ανέλθει στα 485 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Δύο ημέρες νωρίτερα, είχε προηγηθεί αύξηση της τάξεως του 44%, που είχε ανεβάσει την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου στα 385,5 δολάρια. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει το κόστος της ενέργειας ως μέσο πολιτικού εξαναγκασμού.

Τέλος, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, που επικαλείται την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας, η Ρωσία κρατεί 25 Ουκρανούς υπόπτους για την τέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων στον Νότο και στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή