Πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Βαλς, στη Γαλλία

Πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Βαλς, στη Γαλλία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mέρα του πρώτου υπουργικού συμβουλίου είναι η σημερινή για την κυβέρνηση Βαλς, που συνέρχεται παρουσία του Γάλλου προέδρου, στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Φρανσουά Ολάντ θα δώσει την βασική κατεύθυνση και τους στόχους της κυβέρνησης, ο δε πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, τη μέθοδο εργασίας για την επίτευξή τους.

Σύμφωνα με το γαλλικό σύνταγμα, το πρώτο αυτό υπουργικό συμβούλιο, θα αναθέσει στον πρωθυπουργό την παρουσίαση στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, του πολιτικού προγράμματος για το οποίο δεσμεύεται η κυβέρνηση.

Νωρίτερα μέσα στο πρωινό ο Μανουέλ Βαλς είχε μια τετ-α-τετ συνάντηση με τον Φρανουά Ολάντ. Μετά το τέλος των εργασιών, στον αυλόγυρο του μεγάρου, οι φωτογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να τραβήξουν την "οικογενειακή φωτογραφία" των μελών της κυβέρνησης γύρω από τον πρωθυπουργό.

Ανάμεσά τους μόνο δύο είναι τα καινούργια μέλη, ο νέος υπουργός εργασίας Φρανσουά Ρεμπσαμέν και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, επικεφαλής του υπερυπουργείου Οικολογίας, βιώσιμης ανάπτυξης και ενέργειας.

Τρίτη κατά σειρά στην κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ δε άργησε να κάνει αισθητή την παρουσία της με δηλώσεις της για πιθανή κατάργηση του περιβαλλοντικό φόρου για τα φορτηγά, γνωστού ως "Ecotaxe ", λέγοντας ότι η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να αναθεωρηθεί και ότι η ίδια είναι κατά μιας "τιμωρητικής οικολογίας". Το θέμα του Ecotaxe έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις στη Βρεττάνη, έτσι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ, υποχρεώθηκε να παρέμβη και να διευκρινίσει ότι το θέμα θα διευθετηθεί με "τη διαιτησία" του πρωθυπουργού.

Αργά χθες, o Μανουέλ Βαλς έδωσε τέλος και στη μάχη ανάμεσα στον νέο υπουργό οικονομίας Αρνώ Μοντεμπούρ και τον υπουργό εξωτερικών Λωράν Φαμπιούς για το Εξωτερικό Εμπόριο. Ο πρωθυπουργός ανέθεσε τελικά το χαρτοφυλάκιο του Εξωτερικού Εμπορίου, στον Λωράν Φαμπιούς, προσθέτοντας και αυτό του Τουρισμού.

Με την απόφαση αυτή ο πρωθυπουργός διατηρεί τον έμπειρο στη διπλωματία Φαμπιούς για τις διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό, και κρατάει τον υπέρθερμο κατά της παγκοσμιοποίησης Μοντεμπούρ για το εσωτερικό και για να απευθύνεται στο γαλλικό λαό.

Κατά τη σημερινή πρώτη μέρα του υπουργικού συμβουλίου, ολοκληρώνεται παράλληλα και ο "τρίτος γύρος" των δημοτικών εκλογών για την εκλογή των δημάρχων από τα εκλεγμένα δημοτικά συμβούλια.

Στο Παρίσι, η Αν Ινταλγκό θα πρέπει να συγκεντρώσει την ψήφο τουλάχιστον των 82 "Μεγάλων εκλεκτόρων" του δημοτικού συμβουλίου Παρισίων, πράγμα που θα εξασφαλίσει με ευκολία, χάρις στα αποτελέσματα των δύο προηγούμενων γύρων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή