ΚΟΣΜΟΣ

Προσεχώς η απόφαση για τον Μπερλουσκόνι

prosechos-i-apofasi-gia-ton-mperloyskoni-2015675

ΡΩΜΗ. Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να αποφασίσει η ιταλική Δικαιοσύνη αν ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που έχει καταδικαστεί για φορολογικές απάτες, θα εκτίσει την ποινή του σε περιορισμό κατ’ οίκον ή προσφέροντας κοινωφελή εργασία. Ο 78χρονος πολιτικός εισήχθη προχθές στο νοσοκομείο λόγω προβλημάτων στο γόνατο, οδηγώντας κάποιους σχολιαστές να θυμηθούν τα οφθαλμικά προβλήματα που είχε επικαλεστεί πέρυσι προκειμένου να πάρει αναβολή από το δικαστήριο.

Στη συνάντησή του με τον Ιταλό πρόεδρο Ναπολιτάνο την Τετάρτη, ο Μπερλουσκόνι φέρεται, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, να ζήτησε «εγγυήσεις» από τον πρόεδρο σχετικά με τη δυνατότητα παραμονής του στο πολιτικό στερέωμα παρά την οριστική καταδίκη του. Ο Μπερλουσκόνι έχει καταδικαστεί σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και δεν θα είναι υποψήφιος του κόμματός του στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ixe, η δημοτικότητα του κόμματός του έχει πέσει στο 20,8%, ενώ το 25,3% σκοπεύει να ψηφίσει το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι εμφανίζεται να «παίρνει κεφάλι» με ποσοστό 30,5%. Οι δύο μικρότεροι σχηματισμοί που θεωρείται πιθανό να εκλέξουν ευρωβουλευτή είναι η Λέγκα του Βορρά με ποσοστό 5,8% και το ψηφοδέλτιο «Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» με 4,9%.

Ο Ματέο Ρέντσι εξήγγειλε μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων των χαμηλόμισθων και άλλα μέτρα τόνωσης της ζήτησης, ενώ έχει δρομολογήσει σημαντικές θεσμικές αλλαγές. Προχθές εγκρίθηκε η κατάργηση των εκλεγμένων εκπροσώπων των επαρχιών, αυτοδιοικητικής βαθμίδας που παρεμβάλλεται ανάμεσα στους δήμους και στις περιφέρειες. Τα καθήκοντα των 3.000 εκλεγμένων εκπροσώπων αναλαμβάνουν ως συμπληρωματικό έργο αξιωματούχοι που επιλέγονται από τους δημάρχους. Σύμφωνα με τον Ρέντσι, το μέτρο αυτό θα εξοικονομήσει περίπου 800 εκατ. ευρώ ετησίως, αν και ο «επίτροπος αναθεώρησης δαπανών» της κυβέρνησης, Κάρλο Κοταρέλι, εκτιμά ότι η εξοικονόμηση θα είναι μικρότερη και θα κυμαίνεται στα 500 εκατ. ευρώ. Στον τομέα των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, η μεγάλη πρόκληση για τον Ρέντσι είναι να πεισθεί η Γερουσία να ψηφίσει την αυτοκατάργησή της.