ΚΟΣΜΟΣ

Ο συριακός στρατός κλιμακώνει τις επιχειρήσεις κοντά στη Δαμασκό

o-syriakos-stratos-klimakonei-tis-epicheiriseis-konta-sti-damasko-2015731

Άρματα μάχης και αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας βομβάρδισαν σήμερα την πολιορκημένη περιοχή Μλέιχα, επιχειρώντας να την αποσπάσουν από τον έλεγχο των ανταρτών, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην πολιορκούμενη εδώ και έξι μήνες περιοχή Μλέιχα, μία ημέρα μετά τον θάνατο 22 μαχητών της αντιπολίτευσης σε μια αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε ο στρατός, προσέθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Σήμερα ο συριακός στρατός πραγματοποίησε 4 επιδρομές κατά της Μλέιχα, την οποία πολιορκεί τους τελευταίους σχεδόν 6 μήνες, όπως και την πλειονότητα των εδαφών στην ανατολική Γούτα, διευκρίνισε η οργάνωση αυτή που εδρεύει στη Βρετανία και η οποία βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο ανταρτών και γιατρών.

Η Μλέιχα βρίσκεται κοντά στο προάστιο Τζαραμάνα, τον έλεγχο του οποίου διατηρούν οι καθεστωτικές δυνάμεις και εναντίον του οποίου οι αντάρτες βάλλουν συχνά με όλμους.

«Εδώ και δύο ημέρες, το καθεστώς Άσαντ επιχειρεί να διεισδύσει στην Μλέιχα και οι αντάρτες του ελεύθερου συριακού στρατού τους αντιστέκονται» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπού Σακρ, ένας μαχητής που βρίσκεται στην περιοχή, μέσω Διαδικτύου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μάχες είναι «σφοδρές» μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων, τις οποίες υποστηρίζουν παραστρατιωτικοί από τη Συρία και το Ιράκ.

Ο στρατός εξαπέλυσε το Μάρτιο του 2013 μια επίθεση με στόχο να καταλάβει τα προπύργια των ανταρτών στην ανατολική Γούτα και έχει περικυκλώσει την περιοχή από τον Οκτώβριο.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες εξακολουθούν να ζουν στην ζώνη αυτή, αντιμέτωποι με καθημερινούς βομβαρδισμούς και σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα σε πολλές πόλεις και χωριά.

Όπως ανέφερε το Παρατηρητήριο η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής φροντίδας στοίχισε την ζωή σε ένα κορίτσι χθες σε αυτήν την περιοχή.