Μάστιγα οι ληστείες στη Βαντόμ

Μάστιγα οι ληστείες στη Βαντόμ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την εποχή του βασιλιά Ηλίου, η πλατεία Βαντόμ λειτούργησε ως επίκεντρο της πολυτελούς διαβίωσης των εχόντων. Σήμερα μπορεί εκεί κανείς να βρει πανάκριβες και κομψές μπουτίκ αλλά και κοσμηματοπωλεία, το σπίτι της Κοκό Σανέλ και το ξενοδοχείο Ρίτζ. Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, η γειτονιά αντιμετωπίζει μια πραγματική μάστιγα: τις ληστείες.

Το κοινό έγκλημα, βέβαια, αποτελεί ένα δύσκολο θέμα συζήτησης των εμπόρων της περιοχής. Οι κακοποιοί φαίνεται να επιλέγουν ως στόχους κατά κύριο λόγο κοσμηματοπωλεία. Δεν περιορίζονται όμως σε αυτά. Το περασμένο Σάββατο, μασκοφόροι με καραμπίνες όρμησαν στον ναό της κομψότητας, το κατάστημα Κολέτ, όπου συνήθως συχνάζουν διασημότητες που επιθυμούν να αποκτήσουν κάποιο ρούχο (πάντα περιορισμένες «σειρές»), τα βιβλία, πιάτα, χρυσαφικά ή να ξεδιψάσουν στο «γουότερ μπαρ»,όπου το νερό είναι συχνά ακριβότερο και από το κρασί.

Λίγο προτού το μαγαζί ανοίξει τις θύρες του, δύο ληστές εισέβαλαν στο εσωτερικό, έσπασαν τις προθήκες, αρπάξαν ρολόγια και εξαφανίστηκαν με μοτοσικλέτα αποκομίζοντας περί τις 600 χιλιάδες ευρώ. Βέβαια, καθώς το κατάστημα Κολέτ είναι ένας πραγματικά μικρός ναός για τους λάτρεις της κομψότητας, η ληστεία και το γεγονός ότι δεν έκλεψαν ρούχα αμέσως γέννησε αστεία για το πόσο λίγο γούστο είχαν. Η τηλεοπτική σατιρική εκπομπή «Le Petit Journal» προέβαλε, μάλιστα, και το σχετικό ξεκαρδιστικό σκετσάκι, ενώ και το Twitter πήρε φωτιά από τα σαρκαστικά σχόλια για τη ληστεία. «Εξακόσιες χιλιάδες ευρώ;» έγραφε κάποιος χρήστης. “Δηλαδή τι πήραν; Δύο μπλουζάκια και ένα ζευγάρι παπούτσια».

Μετά την τελευταία ληστεία ενισχύθηκε η αστυνομική παρουσία στην εμπορική περιοχή και αυξήθηκαν οι πεζές περιπολίες, όπως σημειώνει ο Ξαβιέ Καστέν, εκπρόσωπος της αστυνομίας των Παρισίων, ο οποίος δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι γενικά οι ληστείες έχουν περιοριστεί στην Πόλη του Φωτός καθώς οι τράπεζες έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνουν και φυλάσσουν στα υποκαταστήματα λιγότερα χρήματα.

Τώρα η αστυνομία, σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες της περιοχής, προσπαθεί να ενισχύσει την ασφάλεια στην περιοχή, που ούτως ή άλλως είναι γεμάτη κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης. Αλλωστε στο παρελθόν οι κάμερες ασφαλείας βοήθησαν να επιλυθούν κάποιες υποθέσεις κλοπών. Οι κοστουμαρισμένοι άνδρες των εταιρειών φύλαξης δεν επιτρέπεται να φέρουν όπλα. Ανάμεσα στις πιο «εξωτικές» εναλλακτικές λύσεις που θα εγγυώνται την ασφάλεια των καταστημάτων είναι μία ειδική σκόνη ή υγρό το οποίο είναι αόρατο και μπορεί κανείς να το ψεκάσει στα πολύτιμα εμπορεύματα. Οταν ο κλέφτης τα ακουμπήσει αφήνει ένα αχνάρι DNA, το οποίο μπορεί να αναγνωστεί ακόμη και μετά έξι εβδομάδες με τη βοήθεια υπεριώδους ακτινοβολίας. Ωστόσο, τέτοια ευρήματα δεν έχουν νομική ισχύ στη Γαλλία.

Ο σύμβουλος ασφαλείας της Ενωσης Κοσμηματοπωλών, Ζακ Μορέλ, επισημαίνει ότι τα κοσμήματα χάνουν το 80% της αξίας τους όταν μεταπωληθούν, αλλά υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι αγοραστές, κατά κύριο λόγο στην ανατολική Ευρώπη, και βέβαια αφθονούν και οι ληστές που προέρχονται από την ίδια περιοχή.

Ο αριθμός των ληστειών εναντίον κοσμηματοπωλείων περιορίστηκε τη χρονιά που πέρασε, ενώ ταυτόχρονα η τόλμη και η αναίδεια των ξένων ληστών αυξήθηκε σημαντικά. «Χρησιμοποιούν νέες μεθόδους, σπάζουν τους υαλοπίνακες και αρπάζουν τα κοσμήματα χρησιμοποιώντας όπλα, ενώ συχνά “χτυπούν” σε μεγάλες ομάδες», εξηγεί ο Μορέλ.

Τον περασμένο Οκτώβριο, 15 ληστές «χτύπησαν» με τσεκούρια το κοσμηματοπωλείο Vacheron Constantin κοντά στην πλατεία Βαντόμ. Αρπαξαν 20 ρολόγια και απομακρύνθηκαν πεζή, σκηνή που έχει καταγράψει σε ερασιτεχνικό βίντεο αυτόπτης μάρτυρας. Κάποιοι από τους υπόπτους συνελήφθησαν αυθημερόν, ενώ άλλοι πολλούς μήνες αργότερα, όταν προσπάθησαν να διαπράξουν μία ακόμα ληστεία.

Τέλος, τον Ιανουάριο η αστυνομία συνέλαβε οκτώ άτομα που προσπάθησαν να διαπράξουν ληστεία χρησιμοποιώντας βαριοπούλες και τσεκούρια, αλλά ατύχησαν όταν εγκλωβίστηκαν ανάμεσα στις δύο αυτόματες θύρες του καταστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή