Προς μεταρρύθμιση Τράπεζας Βατικανού

Προς μεταρρύθμιση Τράπεζας Βατικανού

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Τη μεταρρύθμιση της Τράπεζας του Βατικανού ενέκρινε χθες ο Πάπας Φραγκίσκος, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της λειτουργίας της παρά τα σκάνδαλα που ξέσπασαν γύρω από τις δραστηριότητές της. Η τράπεζα, με επίσημο τίτλο Ινστιτούτο Θρησκευτικών Εργων, έχει αποστολή της τη διαχείριση κεφαλαίων με αποδέκτες τα μοναστικά τάγματα του ρωμαιοκαθολικισμού, τα κοινωφελή ιδρύματα και τους λαϊκούς εργαζομένους και συνταξιούχους του Βατικανού. Η τράπεζα αντιμετώπισε, όμως, πολλές καταγγελίες για ξέπλυμα ύποπτων κεφαλαίων και παράτυπες σχέσεις με ιταλικούς οικονομικούς θεσμούς.

Ο καρδινάλιος Σκαράνο, πρώην επικεφαλής των λογιστικών υπηρεσιών του Βατικανού, με στενές σχέσεις με το ινστιτούτο-τράπεζα, δικάζεται αυτές τις ημέρες για απόπειρα παράνομης εισαγωγής εκατομμυρίων δολαρίων από την Ελβετία στην Ιταλία, εξυπηρετώντας μέλη κυκλώματος φοροαποφυγής. Το 1982, η Τράπεζα του Βατικανού βρέθηκε αναμεμειγμένη στο σκάνδαλο της πτώχευσης της Banco Ambrosiano, ο πρόεδρος της οποίας, Ρομπέρτο Κάλβι, βρέθηκε απαγχονισμένος κάτω από γέφυρα του Λονδίνου. Η μεταρρύθμιση, την οποία ενέκρινε ο Φραγκίσκος, αφορά το κλείσιμο εκατοντάδων ύποπτων λογαριασμών, την επιβολή δρακόντειων μέτρων για τον εντοπισμό κεφαλαίων που προήλθαν από παράνομες πηγές και τη διενέργεια δεκάδων εσωτερικών ελέγχων.

Το ινστιτούτο-τράπεζα, που ιδρύθηκε το 1887, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι καλωσορίζει τη μεταρρύθμιση και δεσμεύεται να έχει ολοκληρώσει τους ελέγχους μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή