Απούσα η Γαλλία από τις εκδηλώσεις μνήμης στη Ρουάντα

Απούσα η Γαλλία από τις εκδηλώσεις μνήμης στη Ρουάντα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΓΚΑΛΙ. Οξείες αντιδράσεις προκάλεσε στη Γαλλία ο ισχυρισμός του προέδρου της Ρουάντα Πολ Καγκάμε ότι Γάλλοι στρατιώτες υπήρξαν συνεργοί αλλά και δράστες στο λουτρό αίματος που άφησε πίσω του 800.000 νεκρούς Χούτου το 1994.

Τόσο η συμμετοχή υπουργού όσο και αυτή του Γάλλου πρέσβη στις χθεσινές εκδηλώσεις μνήμης στο Κιγκάλι ματαιώθηκαν, ενώ πρώην ανώτατοι Γάλλοι αξιωματούχοι, που διατηρούσαν θώκους εκείνη την εποχή, προέβησαν σε αγανακτισμένες απαντήσεις προς τον Καγκάμε. Ο τελευταίος είπε ότι Γάλλοι στρατιώτες, που βοήθησαν στην εκπαίδευση του στρατού της Ρουάντα πριν από το 1994 και συνέδραμαν τους δράστες της γενοκτονίας να αποδράσουν, είναι συνυπεύθυνοι για την αιματοχυσία.

Η ΥΠΕΞ της χώρας Λουίζ Μουσικιβάντο κάλεσε το Παρίσι να αντιμετωπίσει τη δύσκολη αλήθεια σχετικά με την εμπλοκή του στη σύγκρουση. Οι καταγγελίες προκάλεσαν οργή στη Γαλλία με τον τότε πρωθυπουργό, Εντουάρ Μπαλαντίρ, να κατηγορεί τον Καγκάμε ότι «διαρκώς προσπαθεί να κατηγορήσει τη Γαλλία όταν ο ίδιος δεν έχει καταφέρει, είκοσι χρόνια αργότερα, να ενώσει τον λαό της χώρας του». «Η Γαλλία σε καμία περίπτωση δεν είναι συνένοχη για τη γενοκτονία. Τουναντίον, ήταν η μοναδική χώρα του κόσμου που ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει μία ανθρωπιστική αποστολή για να αποτρέψει εκτεταμένες σφαγές», δήλωσε στο ραδιόφωνο Europe 1 radio. Τις καταγγελίες αρνήθηκε και ο στρατηγός Ζαν Κλοντ Λαφουρκάντ, πρώην διοικητής της γαλλικής στρατιωτικής αποστολής στη Ρουάντα. «Θεωρώ αβάσιμες και άδικες τις κατηγορίες του Καγκάμε, αμαυρώνουν εντελώς αυτήν την ημέρα μνήμης για αυτήν την παγκόσμια ανθρωπιστική τραγωδία», είπε στο ραδιόφωνο του RTL. Επισημαίνοντας ότι οι γαλλικές δυνάμεις έφτασαν στα τέλη Ιουνίου του 1994, όταν «το 90% των σφαγών είχαν ήδη διαπραχθεί», ο Λαφουρκάντ πρόσθεσε: «Ούτε ένας Γάλλος στρατιώτης δεν ήταν στη Ρουάντα στη διάρκεια της γενοκτονίας».

Οι αντάρτες του Καγκάμε ανέτρεψαν την κυβέρνηση, που τελούσε υπό τον έλεγχο των Χούτου και έκτοτε το κόμμα του εξακολουθεί να ελέγχει την κυβέρνηση. Πολλοί όμως από αυτούς που κατηγορούνται για τα χειρότερα εγκλήματα διέφυγαν, υπό την κάλυψη, όπως λέγεται, της γαλλικής στρατιωτικής αποστολής. Το 2008 μία έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Γαλλία εκπαίδευσε τους μαχητές που διενήργησαν τις δολοφονίες και πως τα γαλλικά στρατεύματα συμμετείχαν στις σφαγές. Πριν από την πρόσφατη ένταση στις σχέσεις Κιγκάλι-Παρισιού, που είχαν παγώσει εντελώς μεταξύ 2006-2009, η κατάσταση είχε εξομαλυνθεί και η Γαλλία είχε λάβει μέτρα για να απαντήσει στις επικρίσεις της Ρουάντα ότι υπέθαλψε υπόπτους για τη γενοκτονία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή