Παραίτηση λόγω του Σνόουντεν

Παραίτηση λόγω του Σνόουντεν

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδιάζοντας κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου για την πολύκροτη υπόθεση των παρακολουθήσεων από την αμερικανική μυστική υπηρεσία NSA παραιτήθηκε χθες από τα καθήκοντά του. Η απροσδόκητη αυτή κίνηση του συντηρητικού βουλευτή Κλέμενς Μπίνινγκερ ακολούθησε την άρνησή του να δεχθεί αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης να καταθέσει στην εν λόγω επιτροπή ο πρώην συνεργάτης της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν, οι αποκαλύψεις του οποίου προκάλεσαν πάταγο σε διεθνή κλίμακα και ιδιαίτερα στη Γερμανία.

Ο 30χρονος Σνόουντεν ζει στη Μόσχα, όπου του έχει χορηγηθεί προσωρινό άσυλο. Εκπρόσωποι των Γερμανών Πρασίνων και του αριστερού κόμματος «Λίνκε» ζήτησαν να καταθέσει μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά ο Μπίνινγκερ έκανε λόγο για «εμμονή» της αριστερής αντιπολίτευσης με τον Σνόουντεν, προσθέτοντας ότι «μια εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου δεν πρέπει να εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τις πολιτικές σκοπιμότητες των κομμάτων».

Η οκταμελής επιτροπή της γερμανικής Βουλής συγκροτήθηκε προ μιας εβδομάδας με αποστολή να εξετάσει την έκταση των αμερικανικών κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων στη Γερμανία. Ιδιαίτερα ευαίσθητη στο θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων λόγω των οδυνηρών εμπειριών από τη μυστική υπηρεσία της Ανατολικής Γερμανίας, Στάζι, η κοινή γνώμη σκανδαλίστηκε όταν πληροφορήθηκε ότι μεταξύ των υπό αμερικανική παρακολούθηση Γερμανών πολιτικών περιλαμβάνονταν η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο προκάτοχός της Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο βετεράνος βουλευτής των Πρασίνων, Χανς-Κρίστιαν Στρόμπελε, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τη Μόσχα και είχε μακρά συζήτηση με τον Σνόουντεν, ζήτησε να επιτραπεί στον Αμερικανό φυγάδα να έρθει στη Γερμανία με το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα. «Θέλει να καταθέσει εδώ και θα επιθυμούσε να εγκατασταθεί στη Γερμανία. Η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες που θα του επιτρέψουν να καταθέσει», δήλωσε ο Στρόμπελε στη δημόσια τηλεόραση ARD.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κόμματος «Λίνκε», Αντρέ Χαν, χαρακτήρισε «παράλογη» την αρνητική στάση του Μπίνινγκερ, σημειώνοντας ότι ο Σνόουντεν κατέθεσε ήδη στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της επιτροπής νομικών υποθέσεων του Συμβουλίου, ο Αμερικανός πρώην συνεργάτης της NSA κατέθεσε τις απόψεις του μέσω βιντεοσύνδεσης με τη Μόσχα στη διάρκεια ακρόασης της επιτροπής, όπου υποστήριξε, βάσει των εμπειριών του, ότι οι μαζικές παρακολουθήσεις, εντός και εκτός ΗΠΑ, είναι αναποτελεσματικές στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Πρότεινε επίσης τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας για την προστασία των πολιτών από τις μαζικές παρακολουθήσεις των ηλεκτρονικών τους επικοινωνιών, χαρακτηρίζοντας το εν λόγω πρόβλημα υπ’ αριθμόν ένα απειλή για τις ατομικές ελευθερίες στη σύγχρονη εποχή. Τέλος, επέμεινε πως στόχος των αποκαλύψεών του δεν ήταν να βλάψει την κυβέρνηση και το κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε χθες ότι οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν επεκταθεί «χωρίς όρια», εκφράζοντας παράλληλα την απαισιοδοξία του για τις πιθανότητες αλλαγής πολιτικής από την Ουάσιγκτον. Με συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, ο Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις του Μπαράκ Ομπάμα προς την Αγκελα Μέρκελ, «οι πληροφορίες που μας έχουν δώσει (οι Αμερικανοί) μέχρι τώρα είναι ανεπαρκείς». Σημείωσε επίσης ότι οι παρακολουθήσεις «έβλαψαν περισσότερο τους Αμερικανούς και όχι τους Γερμανούς», καθώς το κύρος των ΗΠΑ στη χώρα του έχει πέσει στα επίπεδα της εποχής του πολέμου κατά του Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή