Νέα «τορπίλη» στις συνομιλίες από τον Νετανιάχου

Νέα «τορπίλη» στις συνομιλίες από τον Νετανιάχου

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Καταφέροντας νέο πλήγμα στις δοκιμαζόμενες ειρηνευτικές διαδικασίες στη Μέση Ανατολή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου διέταξε τους υπουργούς του να περιορίσουν τις επαφές τους, με εξαίρεση αυτές στους τομείς της διπλωματίας και της ασφάλειας, με Παλαιστίνιους ομολόγους τους. Η απόφαση ήρθε ένα 24ωρο μετά τη δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, ο οποίος κατηγόρησε το Τελ Αβίβ ότι εκτροχιάζει την ειρηνευτική διαδικασία, εξαγγέλλοντας την κατασκευή νέων εβραϊκών οικισμών. «Σε απάντηση στις παλαιστινιακές παραβιάσεις των δεσμεύσεών τους… η ισραηλινή κυβέρνηση καλείται να αποφύγει συναντήσεις με Παλαιστίνιους ομολόγους», σχολίασε αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εργασίας Αχμάντ Μαγνταλάνι προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της ενέργειας. «Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουν προγραμματιστεί συστηματικές συναντήσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών υπουργών, με εξαίρεση τους υπουργούς Οικονομικών», διευκρίνισε. Ο Ισραηλινός υπουργός Περιβάλλοντος χαρακτήρισε «άχρηστο και πρώιμο» το μέτρο και ζήτησε μάλιστα σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα.

Ο Κέρι από την πλευρά του κατηγόρησε το Ισραήλ ως υπεύθυνο για την υπονόμευση των συνομιλιών, αφού διέταξε την αδειοδότηση εβραϊκών οικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ μόλις την 1η Απριλίου. Παρόλο που επέρριψε κωλυσιεργία και απροθυμία και στις δύο πλευρές, ο Κέρι είπε σε Αμερικανούς βουλευτές ότι ένα αργοπορημένο ισραηλινό σχέδιο για την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων ως χειρονομία καλής θέλησης επισκιάστηκε από την εξαγγελία για επέκταση των εποικισμών. Στο μεταξύ, αργά χθες το βράδυ επρόκειτο να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει τις επιθέσεις σκληροπυρηνικών Εβραίων εποίκων εναντίον στρατιωτών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, μετά τις εκκλήσεις για ανάληψη δράσης. Δύο συνεχόμενες νύχτες σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις, παρά τις προειδοποιήσεις του υπουργού Αμυνας για σκληρή απάντηση. «Συνοριοφύλακες και στρατιώτες δέχθηκαν επιθέσεις με πέτρες στη διάρκεια νυχτερινών περιπολιών», κοντά στον οικισμό Γιτζάρ, στα βόρεια της Δυτικής Οχθης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. «Η κατάσταση είναι ήρεμη σήμερα, αλλά θα μπορούσε να οξυνθεί από λεπτό σε λεπτό» συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί γύρω από τον οικισμό. Τη Δευτέρα το βράδυ έξι συνοριοφύλακες τραυματίστηκαν από πέτρες εποίκων, καθώς συνέδραμαν την προσπάθεια κατεδάφισης ενός αυτοσχέδιου οικισμού κοντά στον οικισμό Γιτζάρ. Το επεισόδιο ώθησε τον υπουργό Αμυνας Μοσέ Γιαλόν να απειλήσει ότι περαιτέρω βία εναντίον προσωπικού ασφαλείας θα αντιμετωπιστεί με πυγμή.

«Δεν θα επιτρέψουμε να σηκώσουν χέρι εναντίον του στρατού ή της αστυνομίας» ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. «Για πράξεις χουλιγκανισμού» έκανε επίσης λόγο ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τον στρατό ότι ενθάρρυνε τους σκληροπυρηνικούς στον οικισμό Γιτζάρ, αποφεύγοντας να αποτρέψει επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων. Το Ισραήλ έχει κατεδαφίσει μεγάλο αριθμό αυτοσχέδιων οικισμών που έχουν δημιουργήσει θερμοκέφαλοι έποικοι, αλλά εκατό περίπου παραμένουν παρόλο που δεν διαθέτουν κυβερνητική άδεια. Η οργάνωση παρακολούθησης των εβραϊκών οικισμών Peace Now καταγγέλλει ότι σιωπηρά το Τελ Αβίβ έχει νομιμοποιήσει ορισμένους από αυτούς τους οικισμούς. Υπενθυμίζεται ότι η διεθνής κοινότητα θεωρεί όλους τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη παράνομους, είτε διαθέτουν κυβερνητική άδεια, είτε όχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή