Δριμεία επίθεση του εισαγγελέα εναντίον του Πιστόριους

Δριμεία επίθεση του εισαγγελέα εναντίον του Πιστόριους

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δριμύτατη επίθεση εξαπέλυσε ο εισαγγελέας Tζέρι Νελ εναντίον του Οσκαρ Πιστόριους κατά τη χθεσινή εξέταση του κατηγορουμένου, ο οποίος δικάζεται για τον φόνο της συντρόφου του, του μοντέλου Ρίβα Στέενκαμπ. Ο εισαγγελέας τον απεκάλεσε εγωιστή, ανειλικρινή και ανεύθυνο.

Ειδικότερα, ο Τζ. Νελ επεσήμανε ότι ο παραολυμπιονίκης που κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου αρνείται πεισματικά να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του, ενώ αμφισβήτησε την αξιοπιστία των λεγομένων του.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της εξέτασης του κατηγορουμένου, ο εισαγγελέας Νελ επεχείρησε να αποδομήσει τους λόγους που έδωσε ο κατηγορούμενος παραολυμπιονίκης προσπαθώντας να αιτιολογήσει γιατί πυροβόλησε τέσσερις φορές μέσα από την κλειστή πόρτα του λουτρού σκοτώνοντας τελικά τη σύντροφό του. Ο Πιστόριους είχε ισχυριστεί ότι πυροβόλησε κατά λάθος πιστεύοντας πως κάποιος κακοποιός είχε εισβάλει στην κατοικία και βρισκόταν στο μπάνιο και ότι κινδύνευε η ζωή του.

«Δεν υπήρχαν εισβολείς»

O εισαγγελέας εξέτασε επί μακρόν την εκδοχή της εξέλιξης των γεγονότων της μοιραίας βραδιάς που έδωσε ο κατηγορούμενος και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να πυροβολήσει. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν υπήρχαν εισβολείς στο σπίτι σας εκείνη τη βραδιά. Γνωρίζουμε ότι κανείς δεν είχε ακουμπήσει καμία σκάλα πάνω στον τοίχο. Γνωρίζουμε ότι δεν είχατε κανένα λόγο να πυροβολήσετε», είπε ο εισαγγελέας στον κατηγορούμενο ο οποίος και συμφώνησε.

Ο κ. Νελ στην αρχή της εξέτασης του Πιστόριους τον κατηγόρησε ότι είναι εγωιστής, ότι ήθελε να ελέγχει τη σύντροφό του και ότι νοιάζεται περισσότερο για τον εαυτό του παρά για τον θάνατο της φίλης του. «Ολα είναι για το “Εγώ”. Ολα είναι για τον κύριο Πιστόριους», είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας Νελ, διαβάζοντας κάποια μηνύματα κειμένου που η Στέενκαμπ είχε αποστείλει και μέσα από τα οποία διαφαίνεται πόσο ταραγμένη και φοβισμένη ήταν από τη συμπεριφορά του Πιστόριους. «Φοβόταν για τα συναισθήματα που έτρεφε για εμένα και τον τρόπο με τον οποίο την είχα αποκρούσει», ανταπάντησε ο Πιστόριους προσπαθώντας να ερμηνεύσει το νόημα των μηνυμάτων. Ωστόσο, ο εισαγγελέας εξακολούθησε να κατακεραυνώνει τον κατηγορούμενο κατηγορώντας τον ότι ζήτησε συγχώρεση από τους γονείς του θύματος μόνο και μόνο για να νιώσει καλύτερα ο ίδιος. «Δεν είσαστε αρκετά σεμνός για να ζητήσετε κατ’ ιδίαν συγχώρεση από τους γονείς, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας», τόνισε ο εισαγγελέας.

Ο εισαγγελέας Νελ επίσης προσπάθησε να δείξει ότι ο Πιστόριους ήταν εντελώς ανεύθυνος και αναφέρθηκε επί μακρόν στις τρεις κατηγορίες για παραβίαση του νόμου περί οπλοφορίας που βαρύνουν τον παραολυμπιονίκη. Ο Πιστόριους αρνήθηκε ότι πυροβόλησε σε δύο ξεχωριστά περιστατικά πριν από τη μοιραία νύχτα και ότι είχε πυρομαχικά χωρίς να διαθέτει την απαραίτητη άδεια. Ερωτηθείς για τους πυροβολισμούς που έριξε μέσα σε εστιατόριο το 2012, απάντησε ότι ουδέποτε πάτησε τη σκανδάλη. «Ναι, λατρεύω τα όπλα, αλλά δεν είχα τον χρόνο να σκεφτώ, το όπλο εκπυρσοκρότησε ενώ το κρατούσα», δήλωσε και τόνισε ότι οι νομικοί του σύμβουλοι τον είχαν διαβεβαιώσει ότι μπορούσε να φυλάει στο σπίτι του πυρομαχικά που ανήκαν στον πατέρα του.

Η μητέρα του θύματος

Αλλά και η μητέρα του θύματος, Τζουν Στέενκαμπ, έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να καταλάβει ο Πιστόριους τι ακριβώς έκανε στην κόρη της. «Πρέπει να με βλέπει μέσα στη δικαστική αίθουσα, πρέπει να νιώθει το βλέμμα μου πάνω του. Πιστεύω ότι αυτά θα κάνουν μεγάλη διαφορά», δήλωσε η Στέενκαμπ στη βρετανική εφημερίδα Daily Mirror. «Κοιτάω τον Οσκαρ διαρκώς για να δω πώς αντιδρά, πώς αντεπεξέρχεται σε αυτές τις καταστάσεις, πώς συμπεριφέρεται. Νομίζω έχω εμμονή με το να τον κοιτάζω διαρκώς. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό, δεν μπορώ να το εξηγήσω». Ακόμα και αν παρακολουθεί όλη την ακροαματική διαδικασία φαινομενικά ψύχραιμη, παραδέχεται ότι κάποια στιγμή ξεσπάει. «Τα κρατάω όλα μέσα μου και όταν γυρίζω στο ξενοδοχείο, όλα επανέρχονται και τότε διαλύομαι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή