Κλάδος ελαίας Τουρτσίνοφ σε καταληψίες

Κλάδος ελαίας Τουρτσίνοφ σε καταληψίες

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλάδο ελαίας προσέφερε χθες στους φιλορώσους ακτιβιστές της Ανατολικής Ουκρανίας ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, μία ημέρα προτού εκπνεύσει το 48ωρο τελεσίγραφο που είχε στείλει το Κίεβο στους αυτονομιστές. «Αν καταθέσουν τα όπλα τους και εγκαταλείψουν τα κατειλημμένα δημόσια κτίρια, δεν θα αρχίσουμε καμία δικαστική διαδικασία εναντίον τους», δήλωσε ο Τουρτσίνοφ από το βήμα του ουκρανικού Κοινοβουλίου. Μέχρι χθες το βράδυ, φιλορώσοι διαδηλωτές συνέχιζαν τις καταλήψεις κρατικών κτιρίων στις πόλεις Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, κοντά στα ρωσικά σύνορα, διεκδικώντας την απόσχιση από την Ουκρανία μέσω τοπικών δημοψηφισμάτων, κατά το πρότυπο της Κριμαίας. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει, ωστόσο, ότι οι καταλήψεις στις δύο πόλεις έχουν συγκεντρώσει σχετικά μικρά πλήθη υποστηρικτών και εκτιμά πως η πλειονότητα των πολιτών θα εναντιωνόταν στην απόσχιση, εάν επρόκειτο να διεξαχθεί αδιάβλητο δημοψήφισμα. Στην ίδια ομιλία του, ενώπιον του Κοινοβουλίου, ο Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ότι οι καταληψίες του Λουγκάνσκ είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Κιέβου για τον τερματισμό της κατάληψης και κάλεσε τους ομοϊδεάτες τους στο Ντόνετσκ να πράξουν το ίδιο.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επανήλθε στις κατηγορίες ότι περί τους 40.000 Ρώσους στρατιώτες έχουν στρατοπεδεύσει στα ουκρανικά σύνορα «όχι για γυμνάσια, αλλά έτοιμοι για μάχη». Σε συνέντευξή του στην Πράγα, ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν τόνισε ότι η Ρωσία οφείλει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα ως πρώτο βήμα για να αρχίσει διάλογος σχετικά με την πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί τη στρατιωτική της ισχύ για να υπαγορεύσει στην Ουκρανία να γίνει ομοσπονδιακό, ουδέτερο κράτος. Αυτό είναι μια απόφαση που μόνον η Ουκρανία ως κυρίαρχο κράτος μπορεί να λάβει», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες, με την οποία εκφράζει «εξαιρετική ανησυχία» για το συσσωρευμένο χρέος της Ουκρανίας, σχετικά με το φυσικό αέριο που προμηθεύεται από τη Ρωσία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνει έκκληση στους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν επειγόντως το πρόβλημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστεί να λάβει επώδυνα μέτρα.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες για την προετοιμασία της διεθνούς διάσκεψης για το ουκρανικό πρόβλημα, με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες, οι τετραμερείς διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στη Γενεύη, στις 16 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή