Παραιτήθηκε η Αμερικανίδα υπουργός Υγείας

Παραιτήθηκε η Αμερικανίδα υπουργός Υγείας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την ευθύνη για τις δυσλειτουργίες που πλήττουν την εφαρμογή του νόμου υγειονομικής περίθαλψης του προέδρου Ομπάμα ανέλαβε η υπουργός Υγείας, Κάθριν Σεμπέλιους, υποβάλλοντας χθες την παραίτησή της.

Οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες παραμένουν σταθερά αντίθετοι στη μεταρρύθμιση, που έχει όμως ήδη διευρύνει το ποσοστό ασφαλισμένων.

Με τον διορισμό της 48χρονης μέχρι πρότινος επικεφαλής των υπηρεσιών προϋπολογισμού, Σίλβια Μάθιους Μπέρουελ, ο Μπαράκ Ομπάμα ευελπιστεί να δώσει ώθηση στο πρόγραμμα και να υπερκεράσει τα τεχνικά προβλήματα που ανέκυψαν.

Οι πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του συστήματος, που επιτρέπει στους ασφαλισμένους να επιλέγουν το καταλληλότερο για αυτούς πρόγραμμα κάλυψης, προσφέροντας παράλληλα κάλυψη σε μεγάλο ποσοστό των ανασφάλιστων στις ΗΠΑ, αποκάλυψαν σοβαρές δυσλειτουργίες, κυρίως σε ό,τι αφορά την ευκολία χρήσης των ιστοσελίδων.

Η εμφάνιση των τεχνικών προβλημάτων τον Οκτώβριο υποχρέωσε τον Λευκό Οίκο να διορίσει εκτάκτως τον ειδικό της διοίκησης επιχειρήσεων και στενό σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα, Τζέφρι Ζιντς, ως επικεφαλής «ομάδας διάσωσης» του προγράμματος. Οι πρωτοβουλίες του Ζιντς απέφεραν γρήγορα αποτελέσματα, ενώ σε δημόσιες δηλώσεις του πριν από τα Χριστούγεννα, ο υπεύθυνος της ομάδας διάσωσης είχε αποδώσει τα προβλήματα σε τεχνικά αίτια, χωρίς να κάνει λόγο για ευθύνες πολιτικών στελεχών. Η σχέση της κ. Σεμπέλιους με τον Λευκό Οίκο είχε, όμως, δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα. Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, η 65χρονη κ. Σεμπέλιους είχε ανακοινώσει από τις αρχές Μαρτίου στον πρόεδρο την πρόθεσή της να εγκαταλείψει το υπουργείο για να βοηθήσει την κρίσιμη υπόθεση της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας.

Οι εγγραφές στο νέο σύστημα εκτοξεύθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με το πρόγραμμα να καλύπτει πλέον 7,5 εκατομμύρια Αμερικανούς. Παρά τον ιδιαίτερα ικανοποιητικό αριθμό εγγραφών όμως, σημαντικά τεχνικά προβλήματα παραμένουν.

Στο πολιτικό πεδίο, οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες παραμένουν σταθερά αντίθετοι στη μεταρρύθμιση του προέδρου Ομπάμα, παρότι Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες έχουν αποδεχθεί τα οφέλη του νέου νόμου. Η μεταρρύθμιση Ομπάμα έχει ήδη διευρύνει σημαντικά το ποσοστό των ασφαλισμένων στις ΗΠΑ, όπως εξηγεί σε χθεσινό άρθρο του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Ο διορισμός της κ. Μπέρουελ, γνωστής ως χαμηλών τόνων αλλά αποτελεσματικού στελέχους, που έχει εξασφαλίσει τον σεβασμό του συνόλου των Ρεπουμπλικανών στο Καπιτώλιο, επιτρέπει στον πρόεδρο να επιδιώξει συμβιβαστική λύση με την αντιπολίτευση. Η Σίλβια Μπέρουελ υπηρέτησε στον Λευκό Οίκο την εποχή Μπιλ Κλίντον, ως σύμβουλος οικονομικών θεμάτων, ενώ εργάσθηκε και ως επικεφαλής διεθνών προγραμμάτων του κοινωφελούς ιδρύματος των ιδρυτών της Microsoft, Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή