Συνομιλίες Μαδούρο – αντιπολίτευσης

Συνομιλίες Μαδούρο – αντιπολίτευσης

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της οξείας πολιτικής κρίσης στη Βενεζουέλα πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος Μαδούρο, υποδεχόμενος τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης αλλά και διεθνείς παρατηρητές σε συνομιλίες που μεταδόθηκαν ζωντανά και από την τηλεόραση της χώρας.

Τις συνομιλίες παρακολούθησαν ως παρατηρητές απεσταλμένοι της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Κολομβίας και του Βατικανού. Η σύσκεψη άνοιξε με ομιλία του εκπροσώπου της Αγίας Εδρας στη Βενεζουέλα, Αλντο Τζιορντάνο, που διάβασε μήνυμα ειρήνευσης από τον Πάπα Φραγκίσκο.

Διαδηλώσεις δίχως τέλος

Οι διαδηλώσεις δεν μοιάζουν, όμως, να έχουν τέλος, παρότι 41 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους σε αυτές. Πορείες κατά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο συνεχίζονταν σε πόλεις της χώρας, με τους διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία σε λίγες από αυτές. Παράλληλα, υποστηρικτές του Μαδούρο και του κινήματος του «τσαβίζμο» -στη μνήμη του εκλιπόντος προέδρου Ούγκο Τσάβες- πραγματοποιούν και αυτοί διαδηλώσεις, στις οποίες συγκρούονται με αντιπάλους του καθεστώτος. Σε ημίωρο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πρόεδρος Μαδούρο επέμεινε ότι η συνάντηση με την αντιπολίτευση αποτελεί «ανοιχτό διάλογο» και όχι διαπραγμάτευση.

Παρότι η συνάντηση προσέφερε σε ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης σπάνια ευκαιρία προβολής στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, από αυτήν απουσίαζαν οι πιο «σκληρές» τάσεις της αντιπολίτευσης, που ηγούνται των διαδηλώσεων. Από τη συνάντηση απείχε έτσι η Μαρία Ματσάδο, η γερουσιαστής που αναδείχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος διαμαρτυρίας. «Δεν θα αποδεχθούμε διάλογο ο οποίος νομιμοποιεί τη δικτατορία», δήλωσε χθες η Ματσάδο. Στη σύνοδο συμμετείχε, όμως, ο Ενρίκε Καπρίλες, που έχασε με μικρή διαφορά στις τελευταίες προεδρικές εκλογές από τον Μαδούρο.

Οι έριδες αυτές στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης, που προέρχονται περισσότερο από προσωπικές παρά πολιτικές διαφωνίες, αποτελούν ίσως την καλύτερη εγγύηση παραμονής του προέδρου Μαδούρο στην εξουσία, όπως επισημαίνει στη χθεσινή της ανταπόκριση η Washington Post.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή