ΚΟΣΜΟΣ

Νέα κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία

ukraine_jpeg
7909660108
7910810108

Η ουκρανική κυβέρνηση κατήγγειλε σήμερα "επίθεση" της Ρωσίας έπειτα από μία σειρά επιθέσεων φιλορώσων ενόπλων σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ συγκάλεσε για τις 21.00 σήμερα επείγουσα συνεδρίαση του εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, τη στιγμή που συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβακόφ σε πολλές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.

Συγκρούσεις διεξάγονται στις πόλεις Κραματόρσκ και Κράνσι Λίμαν, στην επαρχία του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος διευκρινίζει ότι οι επιτιθέμενοι είναι οπλισμένοι με όπλα ρωσικής κατασκευής AK100.

"Μονάδες των υπουργείων Αμυνας και Εσωτερικών επεξεργάζονται επιχειρησιακό σχέδιο απάντησης", δήλωσε σε μήνυμά του στη σελίδα του στο Facebook ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών.

Η Ρωσία, η οποία έχει προειδοποιήσει την ουκρανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αιματηρή κατατολή των ταραχών, τις οποίες, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον και το Κίεβο, έχει η ίδια ενορχηστρώσει. Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει δύναμη 40.000 στρατιωτών, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, δημιουργώντας ανησυχίες για νέα στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν περάσει και πάλι στην επίθεση στην ανατολική περιοχή της χώρας, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της πόλης Σλαβιάνσκ και καταλαμβάνοντας την έδρα της αστυνομίας στο Ντονέτσκ.

Εξι ημέρες μετά την πρώτη σειρά επιθέσεων και καταλήψεις, έπειτα από τις οποίες ανακήρυξαν "κυρίαρχη δημοκρατία", οι φιλορώσοι ακτιβιστές κατέλαβαν σήμερα την έδρα των δυνάμεων ασφαλείας στο Ντονέτσκ και ένα αστυνομικό τμήμα στο Σλαβιάνσκ, όπου ύψωσαν τη ρωσική σημαία, υπό την επευφημίες του πλήθους που φώναζε "Ρωσία, Ρωσία".

Ανδρες οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, έστησαν οδοφράγματα από λάστιχα αυτοκινήτων και σάκους με άμμο σε οδικές αρτηρίες της πόλης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι ένοπλοι, ντυμένοι με συνδυασμούς στρατιωτικών και μη ενδυμάτων, ελέγχουν τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στην πόλη προερχόμενα από τις πόλεις Λουχάντσκ και Ντονέτσκ.

Η δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ δήλωσε ότι όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται με το μέρος των φιλορώσων ακτιβιστών και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης όλοι μαζί θα προστατεύσουν τους καταληψίες.

Κατελήφθη και το τοπικό αρχηγείο της Υπηρεσίας Ασφαλείας

Ένοπλοι φιλορώσοι κατέσχεσαν τουλάχιστον 400 περίστροφα και 20 αυτόματα όπλα από αστυνομικό τμήμα το οποίο έχουν καταλάβει στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

"Ο στόχος της κατάληψης ήταν τα όπλα. Μοιράζουν αυτά τα όπλα σε αυτούς που διαμαρτύρονται στο Σλαβιάνσκ", αναφέρει ανακοίνωση της αστυνομίας η οποία εκδόθηκε από την πρωτεύουσα Κίεβο.

Φωτογράφος του Ρόιτερς που βρίσκεται στο κτίριο δήλωσε ότι δεν είδε τους ενόπλους να μοιράζουν όπλα.

Παράλληλα, η ίδια ομάδα φιλορώσων ενόπλων κατέλαβε ένα δεύτερο κτίριο στην πόλη Σλαβιάνσκ, το οποίο στεγάζει το τοπικό αρχηγείο της κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Περίπου 20 ένοπλοι κατέλαβαν νωρίτερα σήμερα αστυνομικό τμήμα στο Σλαβιάνσκ.

"Η ίδια ομάδα κατέλαβε το κτίριο της SBU (υπηρεσίας ασφαλείας) στο Σλαβιάνσκ", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Ντονέτσκ.

Το Κίεβο κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει "τις προκλητικές πράξεις" στην ανατολική Ουκρανία

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει "τις προκλητικές πράξεις"–όπως τις χαρακτήρισε– στην ανατολική Ουκρανία ύστερα από την κατάληψη από φιλορώσους ενόπλους δύο κτιρίων στην πόλη Σλαβιάνσκ.

Ο Αντρίι Ντεστσίτσια δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ρωσία αρνείται ότι παρέχει στήριξη στους φιλορώσους ενόπλους, οι οποίοι έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στα ανατολικά της πρώην Σοβιετικής δημοκρατίας προφανώς επωφελούμενοι από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία τον περασμένο μήνα.