ΚΟΣΜΟΣ

N.Aναστασιάδης: Πελάτης και όχι στρατηγικός εταίρος στο φυσικό αέριο η Τουρκία

n-anastasiadis-pelatis-kai-ochi-stratigikos-etairos-sto-fysiko-aerio-i-toyrkia-2017336

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα κάνει διακρίσεις, εάν η Τουρκία θέλει να είναι πελάτης της στο φυσικό αέριο, μετά τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης ο οποίος στην συνέχεια τόνισε:«Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθεί ,ως στρατηγικός μας εταίρος».

Μιλώντας σε ημερίδα του Κυπριακού Ιδρύματος Μελετών και Ερευνών, με θέμα «Νέες προκλήσεις για τις Ευρω-Μεσογειακές σχέσεις μετά την Αραβική 'Ανοιξη», ο Κύπριος πρόεδρος επεσήμανε πως η συμβολή της Τουρκίας στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού θα συμβάλει τα μέγιστα στις δικές της ανάγκες προμήθειας φυσικού, αερίου, αλλά και θα προσφέρει οφέλη και στην Τουρκοκυπριακή πλευρά .

Επίσης δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης, στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, του ζητήματος των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ , γιατί, όπως είπε:"Αυτό ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Υπέδειξε, την ίδια ώρα, πως οι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, και συνεπώς και οι Τουρκοκύπριοι, "στο ποσοστό που τους αναλογεί κατά την πληθυσμιακή παρουσία, θα έχουν το μερίδιο και τα οφέλη, αν λυθεί το Κυπριακό".

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως, "όσο κι αν θα είμαι δυσάρεστος προς ορισμένους κύκλους, θα έπρεπε να συνυπολογίσουν τις συνέπειες, τις δυνατότητες πρώτα της ιδίας της Ευρώπης, της Αμερικής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ως προς την αρωγή προς ενδεχομένους κινδύνους της Ουκρανίας αλλά και τις ενδεχόμενες αντιδράσεις από πλευράς της Μόσχας και ποιές θα ήταν οι συνέπειες".

Αυτό που έχει σημασία, συμπλήρωσε, είναι πως η Κύπρος μπορεί, ως πλήρες μέλος της ΕΕ να συμβάλει σε αυτή την ταραχώδη περιοχή, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την μετά την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων μεταβολή των συνθηκών και ιδιαίτερα την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου που διαδραματίζει , σε συσχετισμό με το πώς μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη στην περιοχή, με τις άριστες σχέσεις που αναπτύσσει τόσο με το Ισραήλ όσο και με τα Αραβικά κράτη.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ , Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στην ίδια ημερίδα , είπε πως η Κύπρος πρέπει να έχει εξωτερική πολιτική, αν θέλει να υπολογίζεται στο παγκόσμιο σκηνικό.

Η Μεσόγειος θάλασσα, συνέχισε, πρέπει να είναι στο επίκεντρο της εξωτερικής μας πολιτικής και κυρίως η Ανατολική Μεσόγειος, σημειώνοντας πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη συνεργασία μας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, για το οποίο μάλιστα είμαστε, όπως υπέδειξε, "ο μόνος προβλέψιμος γείτονας της", αφού οι φιλικές μας σχέσεις δεν εξαρτώνται από το ποιος βρίσκεται στη διακυβέρνηση του τόπου, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες γειτονικές του χώρες.

"Η ευθύνη της μικρής Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερη του μεγέθους της απέναντι στις ασύμμετρες απειλές-τρομοκρατία, όπλα μαζικής καταστροφής, λαθρομετανάστευση, ναρκωτικά, οργανωμένο έγκλημα-που δεν έχουν στόχο μόνο το δυτικό κόσμο, αλλά απειλούν και τη Ρωσία", συμπλήρωσε.

Το φυσικό μας αέριο, σημείωσε ο κ.Κασουλίδης, αποτελεί το δεύτερο όπλο και υπέδειξε πως η Κύπρος είναι ο κοινός παρονομαστής για Λίβανο, Αίγυπτο και Ισραήλ, καθώς η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της συνορεύει με αυτές τις χώρες.

Τόνισε, παράλληλα, πως όραμα της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου είναι, το φυσικό αέριο να αποτελέσει για την ΕΕ ότι ήταν πριν από 60 χρόνια για την Ευρώπη ο άνθρακας και ο χάλυβας.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στους σχεδιασμούς για ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, λέγοντας πως "εκείνο που δεν θέλουμε να γίνει είναι να κατατεθεί η αίτηση προτού ωριμάσουν τα πράγματα, για να μην ασκήσει βέτο η Τουρκία".