ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Σημαντική άνοδος στις δημοσκοπήσεις για το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ

vretania-simantiki-anodos-stis-dimoskopiseis-gia-to-komma-toy-naitzel-faratz-2017403

Η υποστήριξη των βρετανών ψηφοφόρων στο αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου μήνα.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του UKIP, το οποίο ζητεί την άμεση αποχώρηση από την ΕΕ και αυστηρότερους αντιμεταναστευτικούς νόμους, απειλεί το συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις προγραμματισμένες για το 2015 εθνικές εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις ευρωεκλογές στις 22 Μαϊου το Κόμμα της Ανεξαρτησίας θα στείλει τους συντηρητικούς στην τρίτη θέση.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes για τις προθέσεις των ψηφοφόρων στις εθνικές εκλογές έδειξε ότι το 20% θα ψηφίσει το UKIP-τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από το υψηλότερο ποσοστό τους τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Οι συντηρητικοί του Κάμερον έπεσαν τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 29%.

Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Εργατικοί, βρίσκονται σταθερά στο 35%, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό, έχασαν δύο ποσοστιαίες μονάδες καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό της τάξης του 7%.

Μία δεύτερη δημοσκόπηση της Opinium on Sunday εμφανίζει το UKIP με τρεις περισσότερες ποσοστιαίες μονάδες στο 18% και μία τρίτη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας στο 15% συμφωνώντας έτσι με το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις της Ipsos Mori.

Εγκαινιάζοντας την προεκλογική του εκστρατεία για την ευρωεκλογές την Πέμπτη, ο Κάμερον χαρακτήρισε «εξτρεμιστικές» τις θέσεις του UKIP για την ΕΕ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ηγέτης του UKIP, ο Νάιτζελ Φάρατζ, εμφανίστηκε σε δύο τηλεοπτικές τηλεμαχίες με θέμα την σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ κι έτυχε μεγαλύτερης αποδοχής σε σχέση με τον φιλοευρωπαίο Φιλελεύθερο Δημοκράτη και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ.