Στο Κάνσας, τρεις νεκροί από επίθεση σε εβραϊκό κέντρο

Στο Κάνσας, τρεις νεκροί από επίθεση σε εβραϊκό κέντρο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ, Κάνσας. Γνωστός στις αστυνομικές υπηρεσίες για τις ακραίες ρατσιστικές απόψεις του ήταν ο δράστης της επίθεσης το απόγευμα της Κυριακής εναντίον Εβραϊκού Κέντρου και οίκου ευγηρίας, με τρεις νεκρούς, στο Οβερλαντ Παρκ του Κάνσας.

Ο 73χρονος Φρέιζερ Γκλεν Κρος, ο οποίος υπήρξε ανώτατο στέλεχος της ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν, συνελήφθη μετά την πράξη του, αφού άνοιξε πυρ στον χώρο στάθμευσης του Εβραϊκού Κέντρου του Οβερλαντ Παρκ, σκοτώνοντας έναν παππού και τον εγγονό του, προτού μεταβεί με το αυτοκίνητό του στον γειτονικό οίκο ευγηρίας «Χωριό Σαλόμ», όπου πυροβόλησε και σκότωσε μία γυναίκα.

Ανδρες της αστυνομίας συνέλαβαν τον Κρος λίγα λεπτά αργότερα, έξω από σχολείο της περιοχής.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα θύματα στο Εβραϊκό Κέντρο είναι ο δρ Ουίλιαμ Κορκόραν και ο 14χρονος εγγονός του, Ριτ Αντεργουντ. Τα δύο πρώτα θύματα του Κρος δεν ήταν Εβραίοι, όπως θα ήθελε ο ακροδεξιός δράστης, αλλά χριστιανοί. Ο δρ Κορκόραν συνόδευε τον εγγονό του στο Εβραϊκό Κέντρο, όπου ο νεαρός θα συμμετείχε σε διαγωνισμό τραγουδιού.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Οβερλαντ Παρκ, Τζον Ντάγκλας, δήλωσε: «Ο ύποπτος μίλησε μετά την προσαγωγή του και ομολόγησε την πράξη του. Είναι, όμως, πολύ νωρίς για να μιλήσουμε με βεβαιότητα για αντισημιτικό έγκλημα. Ολα τα ενδεχόμενα εξετάζονται».

Υποψήφιος σε εκλογές

Οι Αρχές του Κάνσας γνωρίζουν τον ύποπτο με το όνομα Φρέιζερ Γκλεν Μίλερ, το οποίο χρησιμοποιεί νομίμως, παράλληλα με το Κρος. Με το επώνυμο Μίλερ, ο δράστης κατέβηκε υποψήφιος σε τοπικές εκλογές το 2006 και το 2010 στο Κάνσας. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Εξτρεμιστικών Οργανώσεων Southern Poverty Law Center, ο Κρος-Μίλερ υπήρξε Μέγας Δράκος των Ιπποτών της Κου Κλουξ Κλαν στη Νότια Καρολίνα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες της σύλληψης του δράστη, ο Κρος φώναξε «Χάιλ Χίτλερ!» από το πίσω κάθισμα του περιπολικού, πριν οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα. Η αστυνομία ανέφερε ότι ο Κρος ήταν οπλισμένος με επαναληπτική κυνηγετική καραμπίνα και ένα περίστροφο.

Τα συλλυπητήριά του απηύθυνε χθες στις οικογένειες των θυμάτων ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υπογράμμισε ότι η θρησκευτική μισαλλοδοξία δεν έχει θέση στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ουδείς πρέπει να ανησυχεί για την ασφάλειά του όταν κατευθύνεται σε τόπο λατρείας για να προσευχηθεί», είπε ο κ. Ομπάμα.

Ο Κρος-Μίλερ υπήρξε ιδρυτής του πυρήνα της Κου Κλουξ Κλαν στη Νότια Καρολίνα στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Μετά την κατάθεση αγωγής εναντίον του, όμως, για εκφοβισμό Αφροαμερικανών κατοίκων της πολιτείας, ο Κρος μετακόμισε στο Κάνσας, για να ιδρύσει το ακροδεξιό «Κόμμα Λευκών Πατριωτών».

Το 1987, ο Κρος-Μίλερ είχε απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης, καθώς καταζητούνταν από το FBI για παράνομη οπλοκατοχή και λειτουργία παράνομου στρατοπέδου εκπαίδευσης στα όπλα.

Ο δράστης της επίθεσης της Κυριακής είναι επίσης τακτικός συνεργάτης της ναζιστικής ιστοσελίδας Vanguard News Network, στην οποία δημοσίευσε εκατοντάδες αντισημιτικά μηνύματα, καλώντας τους συμπατριώτες του σε πογκρόμ και γενοκτονία εναντίον των Εβραίων. Το τελευταίο τέτοιο μήνυμα του Κρος-Μίλερ δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα την Κυριακή, λίγες ώρες πριν από το αιματηρό περιστατικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή