ΚΟΣΜΟΣ

Εκατό χρόνια αρχαιότερη είναι η Ρώμη

ekato-chronia-archaioteri-einai-i-romi-2017678

Μπορεί η Ρώμη να είναι γνωστή ως η Αιώνια Πόλη, αλλά σύμφωνα με κάποια αρχαιολογικά ευρήματα φαίνεται ότι η ανοικοδόμησή της ξεκίνησε παλαιότερα απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Την ερχόμενη εβδομάδα, η Ρώμη πρόκειται να γιορτάσει τα γενέθλιά της αφού επισήμως τουλάχιστον γίνεται 2.767 ετών. Σύμφωνα, μάλιστα, με την παράδοση, η οποία ριζώνει στους αρχαίους χρόνους, οι αδελφοί Ρέμος (ή Ρώμος) και Ρωμύλος ίδρυσαν την πόλη στις 21 Απριλίου του 753 π.Χ. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό την περασμένη Κυριακή, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως κάποια οικοδομήματα υποδομής από τα οποία προκύπτει ότι η πόλη ήταν αρχαιότερη κατά εκατό τουλάχιστον χρόνια. Η εφημερίδα Il Messagero αναφέρει ότι η αρχαιολόγος Πατρίτσια Φορτίνι, η οποία είναι και η υπεύθυνη για το Φόρουμ, έκανε γνωστό ότι βρέθηκε ένα τοίχος ο οποίος κατασκευάστηκε περίπου εκατό χρόνια πριν από την ημερομηνία κατά την οποία υποτίθεται ότι ιδρύθηκε η πόλη. Ο εν λόγω τοίχος είναι κατασκευασμένος από ηφαιστειακό πέτρωμα και κατασκευάστηκε προκειμένου να διοχετεύει νερό από το υδραγωγείο από τον Λόφο του Καπιτωλίου που τρέχει στον ποταμό Σπίνο, έναν παραπόταμο του Τίβερη. Γύρω από τον τοίχο οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κομμάτια από σκεύη, που υποθέτουν ότι είναι πιάτα, και υπολείμματα τροφίμων. «Η έρευνα των κεραμικών σκευών ήταν σημαντική αφού μας επέτρεψε να χρονολογήσουμε και τον τοίχο και να τον τοποθετήσουμε στην αρχή του 8ου αιώνα προ Χριστού».

Ηταν γνωστό ότι η ανάπτυξη του οικισμού που κατέληξε στην αρχαία Ρώμη ήταν μια σταδιακή διαδικασία και η ημερομηνία για την έναρξη της ανοικοδόμησής της έγινε αυθαίρετα μετέπειτα από κάποιον συγγραφέα.