Σε ξενοφοβική τροχιά η Μόσχα

Σε ξενοφοβική τροχιά η Μόσχα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη στιγμή που η προσάρτηση της Κριμαίας άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία, ένας πατριωτικός άνεμος φυσάει στη Μόσχα. «Κάποιοι δυτικοί πολιτικοί ήδη μας απειλούν όχι μόνο με κυρώσεις αλλά και με σοβαρότερα προβλήματα στο εσωτερικό μέτωπο», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν κατά την αναγγελία των σχεδίων απορρόφησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. «Θα ήθελα να γνωρίζω τι ακριβώς έχουν κατά νου: δράση μιας πέμπτης φάλαγγας από μια ομάδα εθνικών προδοτών ή μήπως ευελπιστούν σε μια επιδεινούμενη κοινωνική και οικονομική κατάσταση, έτσι ώστε να πυροδοτήσουν λαϊκή οργή και αντίδραση;»

Η σημερινή Μόσχα είναι μια υπερήφανη διεθνής πόλη, όπου τα παιδιά που κάνουν πατίνι στο Γκόργκι Παρκ φορούν καπέλα των Γιάνκις της Νέας Υόρκης αγορασμένα κατά τις διακοπές στις ΗΠΑ και όπου οι γαλλικές και ιταλικές τσάντες αγοράστηκαν στο Παρίσι ή στο Μιλάνο, ή σε κάποια από τις πολυτελείς μπουτίκ της Κόκκινης Πλατείας. Τα iPad και τα iPhones είναι εξίσου συνηθισμένα στον υπόγειο της Μόσχας όσο και στην Ουάσιγκτον. Ηδη από τις πρώτες ημέρες μετά τη προσάρτηση της Κριμαίας, οι ρωσικές σημαίες κρέμονται από τα παράθυρα των πολυκατοικιών σε ολόκληρη την πόλη, ακριβώς όπως συνέβαινε και με τις αμερικανικές σημαίες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Σήμερα, εξάλλου, λειτουργεί και ιστοσελίδα, το Traitors.com, με φωτογραφίες και ρήσεις δημοσίων ανδρών που αντιτάχθηκαν στη ρωσική πολιτική στην Ουκρανία. Η σελίδα μάλιστα προτρέπει τους επισκέπτες να «προτείνουν έναν προδότη».

Ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου θα αναπτύξει μια νέα «κρατική πολιτική στον πολιτισμό», με την οποία θα δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι «η Ρωσία δεν είναι Ευρώπη». Εκεί προτείνεται η απόρριψη των αρχών της πολυπολιτισμικής κοινωνίας και της ανεκτικότητας για χάρη του ρωσικού μοναδικού πολιτισμού, αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ επικαλούμενα τον προεδρικό σύμβουλο σε θέματα πολιτισμού, Βλαντιμίρ Τολστόι.

Ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, το znak. com, αναφέρει ότι σχολικά βιβλία μαθηματικών θα αποσυρθούν από τα προτεινόμενα μαθητικά εγχειρίδια επειδή χρησιμοποιούν για την εκμάθηση της επιστήμης μύθους που δεν είναι ρωσικοί. Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, το ρωσικό υπ. Εξωτερικών προειδοποίησε τους πολίτες της χώρας να μην ταξιδέψουν σε κράτη που έχουν υπογράψει συνθήκη έκδοσης με τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Ομπάμα «θα προσπαθήσει να ασκήσει διώξεις εναντίον Ρώσων πολιτών σε τρίτες χώρες προκειμένου να δικαστούν και να καταδικαστούν στις ΗΠΑ με αμφισβητούμενα κατηγορητήρια».

Πολιτικοί αντίπαλοι

Σε πολλές περιπτώσεις η ξενοφοβική ρητορική συνοδεύτηκε και από πάταξη των πολιτικών αντιπάλων αλλά και ΜΜΕ που δεν τήρησαν τη γραμμή που χάραξε το Κρεμλίνο. Χαρακτηριστικά, την ημέρα που αναπτύχθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Αλεξέι Ναβάλνι, ηγέτης της αντιπολίτευσης και μπλόγκερ. Η φωτογραφία του είναι πρώτη στην ιστοσελίδα με τους «προδότες». Την Παρασκευή, οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν νέα δίωξη εναντίον του. Ο ίδιος ο Μπόρις Νεμτσόφ, ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός υπό τον Μπόρις Γέλτσιν, έγραψε στο Facebook ότι η κατάσταση σήμερα είναι πολύ χειρότερη από ό,τι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. «Κατά τη γνώμη μου, ούτε η Σοβιετική Ενωση δεν ήταν έτσι». Οπως λέει χαρακτηριστικά, ο «Μάρτιος του 2014 σηματοδοτεί τη στροφή από τον αυταρχισμό στη δικτατορία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή