ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ξεχωριστές φυλακές για ομοφυλόφιλους κρατούμενους για την”προστασία” τους

toyrkia-xechoristes-fylakes-gia-omofylofiloys-kratoymenoys-gia-tin-amp-8221-prostasia-amp-8221-toys-2017834

Με οργή αντέδρασαν Τούρκοι ακτιβιστές οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και που οδηγεί στο διαχωρισμό των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ κρατουμένων από τους υπόλοιπους προκειμένου να τους προστατεύσουν από ενδεχόμενη παρενόχληση ή επιθέσεις ενώ βρίσκονται στην φυλακή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ ανακοίνωσε το μέτρο της «προστασίας κρατουμένων», το οποίο θα εφαρμοστεί σε όσους δηλώνουν δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλοι, σε μια γραπτή απάντηση που έδωσε σε ερώτηση που κατέθεσε ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία έχει πολωθεί σε μεγάλο βαθμό τους τελευταίους μήνες μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης του ισλαμικού AKP του Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο θεωρείται ότι προωθεί την επιβολή μιας συντηρητικής ατζέντας σε ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων.

«Έχουν ήδη ξεκινήσει τα σχέδια για την κατασκευή ξεχωριστών σωφρονιστικών καταστημάτων για τους κρατούμενους εκείνους που έχουν αποκλίνοντες σεξουαλικούς προσανατολισμούς» υπογράμμισε ο Μποζντάγ στην απάντησή του, η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του κοινοβουλίου.

Η δήλωση αυτή έγινε την 3η Απριλίου, ωστόσο το ζήτημα μόλις αυτήν την εβδομάδα πυροδότησε μια ευρεία διαμάχη στην Τουρκία, αφότου ο βουλευτής που κατέθεσε την ερώτηση εξέφρασε ανησυχίες για το μέτρο.

Ορισμένοι επέκριναν την πρωτοβουλία αυτή μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, αν και έρευνα που διεξήγαγε η καθημερινή εφημερίδα Χουριέτ σε δείγμα 10.000 ανθρώπων καταδεικνύει ότι το 52% των ερωτηθέντων υποστηρίζει το μέτρο.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία παρά το γεγονός ότι παραμένει ταμπού.

Η πρόσφατη νομοθεσία για την καταπολέμηση των λεγομένων «εγκλημάτων μίσους» δεν προβλέπει ιδιαίτερη προστασία για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διακρίσεις λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας, σύμφωνα με το Kaos GL, μια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικεντρώνει το έργο της στο σεξουαλικό προσανατολισμό και τα θέματα ισότητας των φύλων.

Ο εκπρόσωπος του Kaos GL Μουράτ Κοϊλού δήλωσε ότι πολλές λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι ή τρανσέξουαλ (ΛΟΑΤ) κρατούμενοι έχουν ήδη τεθεί σε απομόνωση από τους δεσμοφύλακες που δε γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν ή δεν κρύβουν την επιθετικότητά τους απέναντι στην ομοφυλοφιλία.

Το νέο μέτρο ήταν «ο χειρότερος τύπος μηνύματος που μπορεί να στείλει ένα κράτος το οποίο υποτίθεται ότι λειτουργεί με ένα πλουραλιστικό τρόπο» δήλωσε ο Κοϊλού στο πρακτορείο Ρόιτερς.

«Εάν η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, αποτελεί ένα εξαιρετικό στοιχείο για εκείνους που τάσσονται υπέρ της ομοφοβίας, οι οποίοι θα το χρησιμοποιήσουν ως απόδειξη (των απόψεών τους)»

Η ομοφοβία παραμένει διαδεδομένη στην Τουρκία, όπου σχεδόν 9 στους 10 πολίτες υποστηρίζουν ότι δεν θα τους άρεσε να έχουν ομοφυλόφιλους γείτονες, σύμφωνα με την έρευνα World Values για το 2013.

Ο διαχωρισμός των κρατουμένων με βάση τη σεξουαλικότητα δεν είναι κάτι συνηθισμένο παγκοσμίως, αν και το 2010 οι ιταλικές αρχές άνοιξαν ένα σωφρονιστικό ίδρυμα όπου κρατούνται ειδικά τρανσέξουαλ κρατούμενοι.