Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Χομς

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Χομς

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Πιο κοντά στην ανακατάληψη της πόλης Χομς βρίσκεται από χθες ο συριακός στρατός, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις που επιβεβαιώθηκαν από αντάρτες στο έδαφος. Παράλληλα, όμως, αντάρτες σε άλλο σημείο της χώρας ανακοίνωσαν ότι παρέλαβαν «από τη Δύση» αμερικανικούς αντιαρματικούς πυραύλους και άλλα υλικά.

Στη Χομς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, έχει παγιωθεί την τελευταία διετία μια κατάσταση πολιορκίας των ανταρτών από τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες ελέγχουν το κέντρο της Χομς και την επαρχία γύρω από την πόλη. Οι αντάρτες παραμένουν καθηλωμένοι σε προάστια, από τα οποία τον Φεβρουάριο απεγκλωβίστηκαν, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση του ΟΗΕ, περίπου 1.400 άτομα, μεταξύ των οποίων και αντάρτες.

Χθες ο κυβερνητικός στρατός εισήλθε σε μία από τις συνοικίες τις οποίες πολιορκεί εδώ και δύο χρόνια. «Ο συριακός στρατός και η φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή “Δυνάμεις Εθνικής Αμυνας” σημείωσαν σημαντική επιτυχία στην Παλαιά Πόλη της Χομς», μετέδωσε η κρατική συριακή τηλεόραση. Η τηλεόραση ανέφερε ότι ο στρατός προελαύνει σε αρκετές συνοικίες της πόλης και «έχει σκοτώσει αρκετούς τρομοκράτες», όπως αποκαλεί το καθεστώς τους αντάρτες.

«Μπήκαν σε μια πολιορκημένη περιοχή, τη Γουαντί αλ Σαγέχ», είπε ο ακτιβιστής Αμπού Μπιλάλ που βρίσκεται σε μία από τις αποκλεισμένες ζώνες. «Είναι η πρώτη φορά που μπαίνει το καθεστώς σε πολιορκημένη περιοχή από τότε που πήρε το προάστιο Χαλντίγια», το καλοκαίρι του 2013, προσέθεσε. Ο ακτιβιστής Αμπού Φεχμί, που επίσης βρίσκεται στην πολιορκημένη ζώνη, είπε ότι «ο στρατός βομβαρδίζει πάρα πάρα πολύ έντονα».

Στα βόρεια της χώρας, στις επαρχίες του Ιντλίμπ, του Χαλεπίου και της Λαττάκειας, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν επίσης σημειώσει κάποιες νίκες, οι αντάρτες ανακοίνωσαν χθες ότι έλαβαν τουλάχιστον είκοσι αμερικανικούς αντιαρματικούς πυραύλους τύπου TOW «από δυτική πηγή». Τον Σεπτέμβριο του 2013 η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» είχε γράψει ότι η CIA ξεκίνησε τη διανομή όπλων στους αντάρτες. Η εφημερίδα ανέφερε ότι τα όπλα διοχετεύονται μέσα από «μυστικές βάσεις στην Τουρκία και την Ιορδανία, οι οποίες επεκτάθηκαν την περασμένη χρονιά».

«Μετριοπαθείς, καλά οργανωμένοι μαχητές του κινήματος Χαζμ έλαβαν για πρώτη φορά πάνω από είκοσι πυραύλους TOW αμερικανικής κατασκευής από δυτική πηγή», ανέφερε αξιωματούχος των ανταρτών. «Υπάρχουν υποσχέσεις για περισσότερους πυραύλους, αν αποδειχθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν αποτελεσματικά». Το κίνημα Χαζμ είναι τμήμα του αντιπολιτευόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού και περιλαμβάνει αξιωματικούς του συριακού στρατού που αποσκίρτησαν και προσχώρησαν στους αντάρτες. «Δεκάδες μαχητές έχουν εκπαιδευτεί με διεθνή βοήθεια στη χρήση των πυραύλων αυτών», είπε ο αξιωματούχος. Ερασιτεχνικές εικόνες εμφάνισαν τους αντάρτες να πλήττουν στόχους στη συριακή ύπαιθρο. «Οι περισσότεροι στόχοι ήταν τανκς», υποστήριξε ο αξιωματούχος. Οι αντάρτες ζητούν τώρα αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή