Ενοπλοι απήγαγαν τον Ιορδανό πρεσβευτή στη Λιβύη

Ενοπλοι απήγαγαν τον Ιορδανό πρεσβευτή στη Λιβύη

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενοπλοι μασκοφόροι απήγαγαν τον Ιορδανό πρεσβευτή στην Τρίπολη, προσθέτοντας άλλον ένα κρίκο στην αλυσίδα των τρομοκρατικών ενεργειών που αντικατοπτρίζουν το χάος και την ενδημική ανομία στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα μετά την ανατροπή και τη δολοφονία του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ αλ Ασουάντ, πολυπληθής ομάδα μασκοφόρων, που επέβαινε δύο αυτοκινήτων, άνοιξε πυρ εναντίον του οχήματος που μετέφερε τον Ιορδανό πρεσβευτή, Φαουάζ αλ Ετάν, και τραυμάτισε τον οδηγό του. Στη συνέχεια, ένοπλοι ανάγκασαν τον Ιορδανό διπλωμάτη να αποβιβαστεί και τον απήγαγαν. Μέχρι χθες το βράδυ, δεν είχε διαπιστωθεί η ταυτότητα των δραστών, καθώς ουδεμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Ο οδηγός επιβίωσε παρά τα τραύματά του και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της λιβυκής πρωτεύουσας. Η εκπρόσωπος Τύπου του ιορδανικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε το περιστατικό χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες, αρκούμενη να αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Αμμάν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, σε συνεργασία με τις λιβυκές αρχές.

Οι απαγωγές για διάφορους λόγους -πολιτικά κίνητρα, απόσπαση λύτρων, φυλετικές διαμάχες- μαστίζουν με αμείωτη ένταση τη Λιβύη, καθώς η αδύναμη κεντρική κυβέρνηση αδυνατεί να αφοπλίσει τις πολυάριθμες παραστρατιωτικές ομάδες που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος Καντάφι και της συνακόλουθης στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης εναντίον του. Ενδεικτική της οξύτητας του προβλήματος ήταν η πρωτοφανής παραίτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Αμπντουλάχ αλ Θίνι την περασμένη Κυριακή, ύστερα από την απαγωγή του γιου του -ο οποίος ήταν όμηρος παραστρατιωτικών επί τέσσερις μήνες- και τις απειλές εναντίον μελών της οικογένειάς του. Για να δικαιολογήσει την παραίτησή του, ο Αλ Θίνι ισχυρίστηκε ότι δεν ήθελε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των γειτόνων του. Σημειώνεται ότι ο παραιτηθείς πρωθυπουργός διετέλεσε υπουργός Αμυνας της χώρας, χωρίς να καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό του τις πολυάριθμες ένοπλες ομάδες που δρουν στη χώρα του. Ο προκάτοχός του, Αλί Ζιντάν, είχε απαχθεί τον περασμένο χρόνο από παραστρατιωτική οργάνωση φανατικών ισλαμιστών, μέρα μεσημέρι, ενώ βρισκόταν σε πολυτελές ξενοδοχείο της Τρίπολης. Στη συνέχεια, απελευθερώθηκε από αντίπαλη ισλαμική οργάνωση.

Εξάλλου, τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου, Νούρι Αμπού Σαχμεΐν, απήχθη από άλλη ισλαμική παραστρατιωτική οργάνωση, η οποία τον συνέλαβε την ώρα που απολάμβανε τη συντροφιά δύο γυναικών, στην οικία του. Ο Σαχμεΐν εμφανίστηκε σε βίντεο, που διαδόθηκε μέσω Διαδικτύου, να ικετεύει τον αρχηγό των παραστρατιωτικών να του χαρίσει τη ζωή, ισχυριζόμενος ότι δεν υπήρχε τίποτα μεμπτό στις συναναστροφές του.

Πέραν των απαγωγών, οι ένοπλες συμμορίες που λυμαίνονται τη Λιβύη έχουν αποδιαρθρώσει σε τραγικό βαθμό την πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας, καταλαμβάνοντας διυλιστήρια, λιμάνια και τάνκερ και προσπαθώντας να πουλήσουν τον μαύρο χρυσό για λογαριασμό τους. Στις επιδρομές αυτού του είδους πρωτοστατούν πολιτοφυλακές που διεκδικούν την αυτονομία της Ανατολικής Λιβύης, με πρωτεύουσα τη Βεγγάζη, και φυλές δυτικών περιοχών που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο εξουσίας από την Τρίπολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή