Δεν αναγνωρίζουν τη συμφωνία της Γενεύης οι φιλορώσοι αυτονομιστές

Δεν αναγνωρίζουν τη συμφωνία της Γενεύης οι φιλορώσοι αυτονομιστές

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αυτόκλητος ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε σήμερα πως δεν θεωρεί ότι οι άνδρες του δεσμεύονται από μία συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία να αφοπλιστούν και να εκκενώσουν κτίρια που έχουν καταλάβει.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι "Λαβρόφ δεν υπέγραψε τίποτε για εμάς, υπέγραψε εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας", δήλωσε ο Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτόκλητης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, προς δημοσιογράφους στο Ντονέτσκ.

Ο Πουσίλιν είπε πως οι άνδρες του θα σκεφθούν να εγκαταλείψουν δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει μόνο όταν η κυβέρνηση στο Κίεβο κάνει το ίδιο. Είπε πως συνεχίζει τις ετοιμασίες για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για αυξημένη αυτονομία από το Κίεβο στις 11 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Μ.Πέμπτης, υστερα από επτάωρες, εντατικές διαβουλεύσεις στη Γενεύη, Ουκρανία, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Eνωση και Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν ένα είδος «Οδικού Χάρτη» για την πολιτική επίλυση της μεγαλύτερης γεωπολιτικής κρίσης στην Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η συμφωνία προβλέπει τον αφοπλισμό των άτυπων ένοπλων οργανώσεων σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας, την παράδοση των κρατικών κτιρίων που έχουν καταληφθεί από φιλορώσους αυτονομιστές και την παροχή αμνηστίας στους καταληψίες.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση του Κιέβου δεσμεύεται για συνταγματική αναθεώρηση, με την οποία θα δοθούν ευρύτατες εξουσίες στις ανατολικές και νότιες περιοχές, η ακριβής έκταση των οποίων μένει να συγκεκριμενοποιηθεί μέσω «εθνικού διαλόγου». Την εφαρμογή της συμφωνίας και την αποκλιμάκωση της κρίσης καλείται να επιβλέψει αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Στη συμφωνία δεν γίνεται λόγος για τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία έχει ήδη προσαρτηθεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Με αυστηρές συνέπειες απειλεί η ουκρανική κυβέρνηση

Από την πλευρά της, η ουκρανική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα ότι μπορεί να αναλάβει "πιο συγκεκριμένες ενέργειες" την ερχόμενη εβδομάδα, αν οι φιλορώσοι αυτονομιστές δεν τερματίσουν τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων όπως προβλέπει μια διεθνής συμφωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Ντεστσίτσια δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες και το Κίεβο έχει απειλήσει και προηγουμένως ότι θα χρησιμοποιήσει βία με φτωχά αποτελέσματα. Ο υπουργός είπε επίσης πως, παρά τα αιτήματα των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, η κυβέρνηση δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη από τη συμφωνία της με τη Ρωσία να διαλύσει τον καταυλισμό των φιλοευρωπαίων, Μαϊντάν, στο Κίεβο.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει καταληκτικό όριο για την εφαρμογή της συμφωνίας που προβλέπει την εκκένωση κατειλημμένων κτιρίων, ο Ντεστσίτσια δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ελπίζει ότι το σαββατοκύριακο του Πάσχα μπορεί να μειώσει την πίεση και να αφήσει τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να επιβλέψουν τη διαδικασία. Σημείωσε πως η αμνηστία είναι μια προσφορά.

"Ελπίζοντας, αν αυτοί οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα κτίρια, να παραδώσουν όπλα, σήμερα, αύριο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε την αποστολή του ΟΑΣΕ να διαπραγματευτεί, να μεσολαβήσει και να το εφαρμόσει αυτό", είπε στα αγγλικά.

"Αλλά αν αυτό δεν ξεκινήσει σε λίγες ημέρες, νομίζω ότι μετά το Πάσχα θα υπάρξουν περισσότερες συγκεκριμένες ενέργειες".

Απηχούσε δηλώσεις άλλων αξιωματούχων, σύμφωνα με τους οποίους μια "αντιτρομοκρατική" επιχείρηση που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα συνεχίζεται, αν και υπάρχουν λίγες ενδείξεις για προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί βία επί του εδάφους.

"Η έντασή της θα εξαρτηθεί από την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας αυτής, από την πραγματική εκκένωση κατειλημμένων κτιρίων και την παράδοση των όπλων", είπε για την επιχείρηση αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή