«Οχι» Ερντογάν για την Ταξίμ

«Οχι» Ερντογάν για την Ταξίμ

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Την απαγόρευση της διαδήλωσης της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης μελετά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. «Εγκαταλείψτε τις ελπίδες σας για την πλατεία Ταξίμ. Ο λαός δεν επιθυμεί να δει διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία. Ο λαός δεν θέλει να γίνει μάρτυρας πετροπόλεμου και ρίψης βομβών μολότοφ», είπε χθες ο κ. Ερντογάν, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΡ στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Τη Δευτέρα, μικρή ομάδα συνδικαλιστών συγκρούσθηκε με αστυνομικές δυνάμεις στην επίμαχη πλατεία της Πόλης, που είχε γίνει τόπος γιγαντιαίων διαδηλώσεων πέρυσι. Οι διαδηλωτές της Δευτέρας εκδήλωναν την πρόθεσή τους να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ταξίμ την ερχόμενη Πέμπτη, 1η Μαΐου. Το αριστερό συνδικάτο DISK, από τη μεριά του, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διαδηλώσει την Πρωτομαγιά στην πλατεία Ταξίμ, επικαλούμενο απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, από το 2012. Το Δικαστήριο είχε αποφανθεί τότε ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στην πλατεία αυτή της Πόλης, το 2011, αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος της ελεύθερης συνάθροισης. Ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς απαγορεύθηκε στην Τουρκία το 1980, ύστερα από απόφαση της στρατιωτικής χούντας, προτού επιτραπεί εκ νέου το 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή