Κίεβο, Μόσχα ανεβάζουν τόνους

Κίεβο, Μόσχα ανεβάζουν τόνους

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τύμπανα πολέμου ηχούσαν χθες και από τις δύο πλευρές των ουκρανορωσικών συνόρων, με τη Μόσχα να προειδοποιεί το Κίεβο ότι «θα πληρώσει τίμημα» για τις αιματηρές επιχειρήσεις του στρατού στην περιοχή του Ντονέτσκ και τον Ουκρανό πρωθυπουργό να κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι επιδιώκει «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Εχουν εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του ίδιου του λαού τους. Πρόκειται για ένα αιματηρό έγκλημα και όσοι ώθησαν τον στρατό να το διαπράξει είμαι βέβαιος ότι θα το πληρώσουν, θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη», δήλωσε χθες ο Σεργκέι Λαβρόφ. Η αποστροφή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών περί «αιματηρού εγκλήματος» παρέπεμπε στον θάνατο δύο (κατ’ άλλη εκδοχή πέντε) ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων από πυρά του ουκρανικού στρατού, στα περίχωρα της πόλης Σλαβιάνσκ. Το περιστατικό σημειώθηκε την Πέμπτη, στη διάρκεια της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που έχουν εξαπολύσει οι αρχές του Κιέβου εναντίον της ένοπλης, αυτονομιστικής εξέγερσης στην Ανατολική Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Κιέβου κατήγγειλε ότι ρωσικά στρατεύματα που πραγματοποιούν γυμνάσια έφτασαν σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από τα ουκρανικά σύνορα, μεγενθύνοντας τους φόβους για επικείμενη εισβολή. Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ κατήγγειλε ότι η Ρωσία επιδιώκει να καταλάβει «στρατιωτικά και πολιτικά» τη χώρα του, μη διστάζοντας να πυροδοτήσει μια σύγκρουση που ενδέχεται να διαχυθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και να εξελιχθεί σε «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο». Από την πλευρά του, ο διευθυντής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Σεργκέι Πασίνσκι προειδοποίησε ότι το Κίεβο «θα θεωρήσει κάθε παραβίαση των ουκρανικών συνόρων στην περιοχή του Ντονέτσκ ή σε άλλη περιοχή της χώρας ως εχθρική εισβολή και θα καταστρέψει τους επιτιθέμενους. Δεν θα δεχθούμε ψευδείς διακηρύξεις περί ανθρωπιστικής δράσης».

Χθες το μεσημέρι, φιλορώσοι αυτονομιστές έπληξαν με ρουκέτα ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού στο αεροδρόμιο του Κραματόρσκ, κοντά στο Σλαβιάνσκ, τραυματίζοντας τον πιλότο. Λίγο αργότερα, ο ουκρανικός στρατός ξεκίνησε τη «δεύτερη φάση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» με στόχο τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό του Σλαβιάνσκ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αμυνας.

Στο μεταξύ, οι φλόγες της σύγκρουσης απειλούν να μεταδοθούν και στο λιμάνι της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα, όπου επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, όταν πυροδοτήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός σε σημείο ελέγχου δυνάμεων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Κιέβου. Το περιστατικό αυτό ενίσχυσε τους φόβους για το ενδεχόμενο εισβολής ρωσικών δυνάμεων από τη γειτονική περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και φιλοξενεί ρωσική ειρηνευτική δύναμη.

Μιλώντας για τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο από τη Σεούλ, σταθμό της ασιατικής περιοδείας του, ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε και πάλι τη Ρωσία ότι θα υποστεί νέες, επώδυνες κυρώσεις εάν δεν εφαρμόσει τη συμφωνία της Γενεύης για την εκτόνωση της κρίσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να επικοινωνήσει αργότερα με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιδιώκοντας τον συντονισμό των δυτικών αντιδράσεων έναντι της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να διεξαχθούν το συντομότερο τριμερείς διαβουλεύσεις Ε.Ε.-Ρωσίας-Ουκρανίας με αντικείμενο την ομαλή ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ πρότεινε κοινή αποστολή ΗΠΑ, Ρωσίας και Ε.Ε. στα θερμά σημεία της ουκρανικής κρίσης, προς αναζήτηση μέτρων εκτόνωσης της έντασης και εφαρμογής της συμφωνίας της Γενεύης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή