Όμηροι εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ από αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ

Όμηροι εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ από αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν σήμερα το λεωφορείο που μετέφερε τους διεθνείς παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην πόλη Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η ομάδα, στην οποία περιλαμβάνονται 7 εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ και πέντε μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, κρατείται στο κτίριο της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας (SBU) στη Σλαβιάνσκ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

«Άγνωστοι κατέλαβαν στις 11:40 (τοπική ώρα) ένα λεωφορείο με 13 επιβάτες, μεταξύ αυτών επτά εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ, πέντε ουκρανοί στρατιώτες και ο οδηγός (…) Οι άνθρωποι που συνελήφθησαν βρίσκονται στην τοπική έδρα της κρατικής ασφάλειας», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους», επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου.

«Δεν παραδινόμαστε»

Νωρίτερα, οι αυτονομιστές της πόλης Σλαβιάνσκ, δήλωσαν ότι δεν θα παραδώσουν την πόλη, η οποία πολιορκείται από τον ουκρανικό στρατό.

"Δεν θα παραδώσουμε την πόλη", δήλωσε ο ηγέτης τους και αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

"Στο μέτρο του δυνατού θα αντισταθούμε. Η πόλη τελεί υπό αποκλεισμό, είμαστε έτοιμοι να την υπερασπιστούμε", συνέχισε.

Στενός συνεργάτης του προέδρου της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου, μάλιστα, είχε ανακοινώσει ότι οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα τη δεύτερη φάση της επιχείρησής τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας, προχωρώντας στον πλήρη αποκλεισμό της ελεγχόμενης από φιλορώσους πόλης Σλαβιάνσκ.

Για "Ουκρανούς σαμποτέρ στα σύνορα" κάνει λόγο η Μόσχα

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη νοτιοανατολική Ουκρανία και την απώλεια ανθρώπινων ζωών στις επιχειρήσεις των Ουκρανών που διεξάγονται εκεί, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ ο Ρώσος στρατηγός Βαλερί Γκερασίμοφ είπε στον Ντέμπσι ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει σημαντικό αριθμό δυνάμεων κοντά στα σύνορά της με την Ρωσία. Στις δυνάμεις αυτές περιλαμβάνονται και στρατεύματα στόχος των οποίων είναι να εκτελούν αποστολές σαμποτάζ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον πέντε φιλορώσους την Πέμπτη, στην επιχείρηση που διεξάγουν με στόχο να ανακτήσουν τις περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι αυτονομιστές.

Με αυστηρότερες κυρώσεις προειδοποιεί η Ουάσινγκτον

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής συνεργάζεται με τους συμμάχους της με στόχο ο επόμενος γύρος των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας να πλήξει περισσότερο τη ρωσική οικονομία, διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λου.

«Συνεργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για να εξασφαλίσουμε πως όταν θα το κάνουμε, θα το κάνουμε με αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Λου στην ραδιοφωνική εκπομπή Marketplace.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή