Οι ΗΠΑ υποτιμούν τον Κιμ και υφίστανται τις συνέπειες

Οι ΗΠΑ υποτιμούν τον Κιμ και υφίστανται τις συνέπειες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντελώς άστοχες αποδείχθηκαν οι εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά την προεδρία του Κιμ Γιoνγκ Ουν.

Οι εκθέσεις, τις οποίες παρουσίασαν οι αρμόδιες υπηρεσίες στον πρόεδρο Ομπάμα μετά την άνοδο του Κιμ στην εξουσία πριν από δύο χρόνια, ανέφεραν με απόλυτη πεποίθηση ότι ο νεαρός ηγέτης θα παρέμενε υπό την πολιτική κηδεμονία του πεπειραμένου θείου του, Ζανγκ Σονγκ Ταέκ. Ο νεαρός πρόεδρος εξέπληξε, όμως, τους πάντες με την αποκαθήλωση και εκτέλεση του θείου του, καθώς και δεκάδων προσκείμενων στον συγγενή του στελεχών.

Αρχικά, Αμερικανοί ειδικοί πίστευαν ότι ο Κιμ, ο οποίος σπούδασε στην Ελβετία, θα έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική μεταρρύθμιση. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν τους διέψευσε και πάλι, επιλέγοντας να δώσει προτεραιότητα στο πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. «Αποτύχαμε. Εδώ και δύο δεκαετίες, η πολιτική μας αφορά την αποθάρρυνση της Πιονγιάνγκ από τις πυρηνικές της φιλοδοξίες. Τώρα, διαπιστώνουμε ότι ανεξάρτητα από τις εμπορικές ή άλλες κυρώσεις, η Βόρεια Κορέα διαθέτει πυρηνικά όπλα και δεν πρόκειται να τα εγκαταλείψει», λέει ο συνταξιούχος αναλυτής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Εβανς Ριβίρ.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες, έχοντας συνειδητοποιήσει τις αναλυτικές τους αστοχίες και αφού επέλεξαν νέες οδούς πληροφόρησης, διαπιστώνουν ότι το καθεστώς του Βορρά ρίχνει πλέον την έμφαση σε οικονομικά οπλικά συστήματα, όπως κινητούς εκτοξευτές πυραύλων. Οι προτεραιότητες της Ουάσιγκτον την υποχρεώνουν, όμως, να στρέψει το ενδιαφέρον της στο Ιράν.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι το Ιράν είναι σημαντικότερο και ότι εκεί η επιβολή κυρώσεων μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα. Είναι άλλωστε αλήθεια πως οι ΗΠΑ μπορούν να πλήξουν το Ιράν μέσω κυρώσεων στις πετρελαϊκές του εξαγωγές, ενώ κάτι τέτοιο είναι αδύνατο στην περίπτωση της Πιονγιάνγκ, που συνεχίζει να απολαμβάνει την κινεζική οικονομική στήριξη», λέει το πρώην στέλεχος της υπηρεσίας επιβολής κυρώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Αϊνχορν.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Βόρεια Κορέα θα προτιμούσε να καταρρεύσει ούσα πυρηνική δύναμη, παρά να επιβιώσει χωρίς αυτά», λέει ο Τσουνγκ Γιουνγκ Γου, μέχρι πρότινος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Νότιας Κορέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή