Η μαφία εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη

Η μαφία εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα εστιατόριο κοντά στη Γερουσία, ένα καφέ στην περιοχή με τις επαύλεις των διπλωματών, ένα μαγαζάκι με παγωτά κοντά στο Πάνθεον, ένα ξενοδοχείο κοντά στο άγαλμα του Γκαριμπάλντι. Ολες αυτές οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να είναι η ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης στην Αιώνια Πόλη. Ομως, όπως απέδειξε η επιχείρηση της ιταλικής αστυνομίας, όλα αυτά δεν ήταν παρά «βιτρίνα» πίσω από την οποία η μαφία έκανε «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Κατά τη διάρκεια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, οι Ιταλοί αξιωματούχοι κατάσχεσαν 51 εκατ. ευρώ από διάφορες επιχειρήσεις που δούλευαν για λογαριασμό της μαφίας. Σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία, οι εγκληματικές οργανώσεις (Καμόρα, Κόζα Νόστρα και Ντραγκέτα) εκμεταλλεύτηκαν την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη προκειμένου να επιταχύνουν τη διείσδυσή τους στις νόμιμες επιχειρήσεις όχι μόνο της νότιας Ιταλίας, αλλά και σε Ρώμη, Μιλάνο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σκωτία, Ισπανία και άλλου. Τελευταία διαπιστώνεται ότι την ίδια οδό επιλέγουν και ομάδες του συνδικάτου του εγκλήματος από Αλβανία, Κίνα και Ρωσία.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν η Γηραιά Ηπειρος επιθυμεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, θα πρέπει να υιοθετήσει σκληρή νομοθεσία εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, ανάλογη με αυτήν που ισχύει στην Ιταλία. Ηδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νέα οδηγία που διευκολύνει τις Αρχές των κρατών-μελών να κατάσχουν τους πόρους του οργανωμένου εγκλήματος.

Ποια ακριβώς είναι τα κέρδη αυτών των οργανώσεων είναι δύσκολο να υπολογιστεί, αλλά σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς κυμαίνονται από δέκα δισ. ευρώ μέχρι 220 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Ε.Ε., το οργανωμένο έγκλημα έχει διεισδύσει σε ξενοδοχεία, νυχτερινά κέντρα, στην αγορά ακινήτων, στα τυχερά παιχνίδια, τα κατασκευαστικά έργα, στη λιανική πώληση βενζίνης, στο εμπόριο ρούχων και κοσμημάτων, στην ανανεώσιμη ενέργεια και αλλού. Ομως φαίνεται να έχουν προτιμήσεις σε τομείς εμπορικής δραστηριότητας με λιγότερες ρυθμίσεις που φαίνονται πιο ευάλωτοι. Μόνο πρόσφατα οι Αρχές φαίνεται να κατανόησαν το πρόβλημα και να προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν, όπως έγινε με κοινή επιχείρηση γερμανικής και ιταλικής αστυνομίας κατά της Κόζα Νόστρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή