ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Ομπάμα: Σήμερα οι νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας

m-ompama-simera-oi-nees-kyroseis-kata-tis-moschas-2019995

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση θα ανακοινωθούν σήμερα, ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα από τη Μανίλα, διευκρινίζοντας ότι θα πλήξουν κυρίως μεμονωμένα άτομα, εταιρείες και τις εισαγωγές πολεμικού υλικού υψηλής τεχνολογίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται επίσης να ανακοινώσει εντός της ημέρας την ενίσχυση των κυρώσεων, σε συντονισμό με την Ουάσινγκτον.

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις θα βασίζονται στις ήδη ισχύουσες, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, τελευταίο σταθμό της ασιατικής του περιοδείας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο «προσώπων και εταιρειών» που θα πληγούν από τις αμερικανικές κυρώσεις, που ανήκουν στον στενό κύκλο του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι δεν τηρεί τη συμφωνία της Γενεύης για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις θα αφορούν κυρίως τις ρωσικές εισαγωγές στρατιωτικού υλικού υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κατήγγειλε χθες από την Κουάλα Λουμπούρ τις ρωσικές «προκλήσεις» που υποδαυλίζουν τις αυτονομιστικές τάσεις στη ανατολική Ουκρανία.