Στρατιωτική συμφωνία Ουάσιγκτον – Μανίλας

Στρατιωτική συμφωνία Ουάσιγκτον – Μανίλας

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΝΙΛΑ. Τη σημαντική ενίσχυση της ασφάλειας των Φιλιππίνων εξασφαλίζει η στρατιωτική συμφωνία, την οποία υπέγραψαν την Κυριακή Ουάσιγκτον και Μανίλα, δήλωσε χθες ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στη Μανίλα μετά τον Λίντον Τζόνσον.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Ομπάμα φρόντισε να διαβεβαιώσει το Πεκίνο ότι η συμφωνία που υπέγραψε με τον Φιλιππινέζο ομόλογό του, Μπενίνιο «Νοϊνόι» Ακίνο, δεν αποσκοπεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην κινεζική αμυντική πολιτική. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Φιλιππινέζο ομόλογό του, ο κ. Ομπάμα επανέλαβε τη στήριξή του στην πρωτοβουλία της Μανίλα να αναζητήσει διεθνή επιδιαιτησία στη διένεξη για τις νήσους Σπράτλι και άλλες ακατοίκητες βραχονησίδες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τις οποίες διεκδικεί και η Κίνα.

Η συμφωνία, που έχει δεκαετή ισχύ με δυνατότητα ανανέωσης, εξασφαλίζει την αυξημένη παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στις Φιλιππίνες, παρότι οι ΗΠΑ δεν θα αποκτήσουν στη χώρα μόνιμες στρατιωτικές βάσεις.

Τον κ. Ομπάμα υποδέχθηκε η πρωτεύουσα των Φιλιππίνων με 21 κανονιοβολισμούς, ενώ την ίδια ώρα αριστερές οργανώσεις διαδήλωναν έξω από το προεδρικό ανάκτορο κατά της άφιξης του Αμερικανού προέδρου στη χώρα. Η αντιπολίτευση στις Φιλιππίνες ζητεί από την κυβέρνηση Ακίνο να δώσει τέλος στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στον Νότο της χώρας εναντίον των μουσουλμάνων αυτονομιστών.

Οι ΗΠΑ διατηρούσαν τη μεγαλύτερη βάση τους εκτός Αμερικής, το ναύσταθμο του Σούμπικ Μπέι, στις Φιλιππίνες. Ο ναύσταθμος διέκοψε τη λειτουργία του το 1992, ύστερα από απόφαση της Γερουσίας των Φιλιππίνων. Σε χθεσινό του σχόλιο, το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Νέα Κίνα» άσκησε δριμεία κριτική κατά της αμυντικής συμφωνίας.

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα μεταβεί σήμερα στο φρούριο Μπονιφάσιο, για να καταθέσει στεφάνι στο αμερικανικό στρατιωτικό νεκροταφείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή